Maak kennis met de faculteiten

Vandaag is alweer de vierde fysieke dag! Inmiddels hebben heel wat studenten kennis gemaakt met stad, studie en studentenleven. De verenigingen hebben flink wat nieuwe leden en je hebt een kijkje kunnen nemen op je faculteit.

Deel dit bericht

Geschreven door: Maaike Veenstra

Afbeelding door: Simone Both

Vandaag is alweer de vierde fysieke dag! Inmiddels hebben heel wat studenten kennis gemaakt met stad, studie en studentenleven. De verenigingen hebben flink wat nieuwe leden en je hebt een kijkje kunnen nemen op je faculteit. De Universiteit heeft natuurlijk heel wat faculteiten en soms is het lastig je weg te vinden. Hier zetten we ze even voor je op een rij.

Geesteswetenschappen

Deze faculteit heeft een prima locatie, namelijk tegenover de UB. Wat wil de gemiddelde gestresste geesteswetenschappen student nog meer? De gebouwen zijn verspreid rondom de UB. Dat is in het begin een beetje zoeken en, laten we eerlijk zijn, eigenlijk zelfs later nog steeds. Het grootste gebouw, het Lipsius; aka ‘het Lips’ voor intimi, bezit ook nog eens over een restaurant waar je voor een prikkie de perfecte studielunch kan halen. Een ‘lipslunch’ is dan ook een welbekend begrip in Leiden en mag zeker niet ontbreken uit je studentenvocabulair.

Rechtsgeleerdheid

Het Kamerlingh Onnes Gebouw is een woord dat de gemiddelde Leidse studenten nooit volledige zal uitspreken. Het ‘KOG’ is de rechtenfaculteit en is eigenlijk alleen onder die naam bekend. Het statische gebouw is misschien wel een van de mooiste faculteiten van de Universiteit. Tegenover vind je het Van der Werfpark, een park met een fascinerende geschiedenis waar je goed kunt chillen tussen de colleges door.

Sociale Wetenschappen

Dit prachtige stukje beton lijkt van de buitenkant misschien een beetje op een bunker, maar niets is minder waar! Van de binnenkant is dit gebouw namelijk hartstikke modern en van alle gemakken voorzien. Er bevindt zich een bibliotheek en heel wat chille plekken om tussen colleges door je lunch op te eten of even een koffietje te drinken met studiegenoten. Daarnaast is deze faculteit vlakbij het station. Ideaal dus als je met de trein komt. Volgens goed studentikoos gebruik heeft ook deze faculteit een bijnaam, namelijk ‘het FSW’. Wel zo makkelijk toch om alles af tekorten?

Wiskunde- en Natuurwetenschappen

Als je als rechtenstudent de Universiteit Leiden hebt gekozen voor colleges in het prachtige KOG, kom je misschien wel van een koude kermis thuis. Heel veel studenten van dat soort ‘grote’ studies hebben namelijk ook colleges in het Gorlaeus gebouw. Dit gebouw heeft echt enorme collegezalen. Om het Gorlaeus staan allemaal super moderne gebouwen waar je makkelijk in kan verdwalen. Gelukkig hebben studenten Wiskunde- en Natuurwetenschappen die gebouwen natuurlijk wél snel door. Een nadeel is dan weer dat het Gorlaeus best wel een stuk fietsen uit het centrum is en dan vooral met deze tropische temperaturen.

Archeologie

Archeologie is een van de weinige studies met een eigen faculteit. Dat komt omdat zij natuurlijk een enorm depot nodig hebben. Wederom is dit gebouw weer hypermodern en we hebben het even voor jullie getest: het gebouw is in bezit van een magische airco.

Geneeskunde

Als Geneeskundestudent heb je les bij het LUMC, een locatie nóg dichterbij het station dan het FSW. Misschien wel het meest bekende onderdeel van deze faculteit is de HePatho, de bar van de studievereniging van Geneeskunde. Om mysterieuze redenen, waarover men niet echt wil uitwijden, zijn alleen Delftse studenten niet welkom hier. Toch nieuwsgierig? Vraag dat maar onder het genot van een drankje bij de HePatho zelf…

Meer nieuws