Voorzittersdebat: Debatteren aan de ‘coronaproof’ bar

Het was op donderdagavond weer tijd voor het altijd legendarische voorzittersdebat. Dit debat vindt ieder jaar plaats tussen de voorzitters van de vijf grote gezelligheidsverenigingen. De voorzitters proberen je met man en macht te overtuigen om lid te worden bij hun vereniging.

Deel dit bericht

Geschreven door: Maaike Veenstra

Afbeelding door: Jelle Mes

Het was op donderdagavond weer tijd voor het altijd legendarische voorzittersdebat. Dit debat vindt ieder jaar plaats tussen de voorzitters van de vijf grote gezelligheidsverenigingen. De voorzitters proberen je met man en macht te overtuigen om lid te worden bij hun vereniging. 

Een van de onderwerpen was natuurlijk; hoe gaan de studentenverenigingen om met de coronamaatregelen? Geen nood, je kan nog steeds met veilig lid worden bij een vereniging, drukken de voorzitters ons op het hart. Er zijn allemaal plannen gemaakt om de anderhalve meter ook op de sociëteiten zoveel mogelijk te handhaven. En welke gezelligheidsvereniging je ook kiest, de foute keuze bestaat niet! 

Het debat bestond uit 5 stellingen en het vragenvuur. Dat laatste roept dan de associatie op met het vage vuur, maar als snel bleek dit heel iets anders te zijn. Tijdens het vragenvuur mocht één voorzitter plaatsnemen aan de bar om vragen van de andere voorzitters te beantwoorden. Hoe gaat het bijvoorbeeld met het monumentale pand van Augustinus? Of wat nou als je geen dispuut kan vinden bij Quintus? Voorzitters Rosalie Klerkx (Augustinus) en Harold Janssen (Quintus) praten zich haast moeiteloos uit deze soms benarde situaties. 

Presentator Jona Bootsma wist aan de hand van de stellingen goed de verschillen tussen de verenigingen bloot te leggen. Welke vereniging had nou de minste verplichtingen? Catena of toch SSR? Heb je toch meer interesse in een uitgebreide KennisMakingsTijd (KMT) om je jaargenoten en vereniging nog sneller te leren kennen? Dan ben je op je plek bij bijvoorbeeld Minerva. 

Hoe zijn studie én studentenleven te combineren? Daarop hadden de MASCQ-verenigingen ook hun antwoord klaar. Bij Minerva hebben ze bijvoorbeeld een eigen bieb, bij Augustinus kan je in een studiesub, SSR en Quintus hebben ouderejaars in de disputen die je graag een handje helpen en bij Catena kan je ook in de Catena UB onder het genot van koffie of thee lekker studeren. 

Het meest opmerkelijke tijdens het debat was waarschijnlijk de coronaproof bar. Presentator Jona had er zijn handen vol aan. “Maar wij zijn hier natuurlijk niet in Amsterdam waar iedereen maar over elkaar heen rolt!”, grapt hij. 

Meer nieuws