6x typisch Leidsche studentendingen

De keuze uit studentensteden is reuze: Groningen, Utrecht, Tilburg, Rotterdam… Maar wij kiezen natuurlijk voor Leiden. Hier noemen we zes typische studentendingen, die je in geen andere studentenstad zal vinden!

Deel dit bericht

Door: Jelin Schut

De keuze uit studentensteden is reuze: Groningen, Utrecht, Tilburg, Rotterdam… Maar wij kiezen natuurlijk voor Leiden. Hieronder noemen we zes typische studentendingen, die je in geen andere studentenstad zal vinden!

De EL CID-week
Een écht Leidsch studentenleven begint tijdens de EL CID-week. In deze introductieweek maken eerstejaars studenten kennis met hun nieuwe stad, studie en studentenleven. Tijdens de EL CID-week kun je bij alle verenigingen een kijkje nemen – normaal kan dat niet zomaar! Ook ontstaan er tijdens de week veel vriendschappen, die je de rest van je (studenten)leven zult behouden. Veel studentensteden hebben een introductieweek, maar de EL CID is een van de grootste en meest uitgebreide introductieweken van Nederland. En het Leidse EL CID-gevoel is natuurlijk helemaal uniek!

Leidens Ontzet
Waar in andere studentensteden 3 oktober een gewone dag is, staat Leiden die dag op z’n kop. Op 2 en 3 oktober vieren we de bevrijding van het Spaanse Beleg van Leiden. Het wordt gevierd met een taptoe (optocht), haring en wittebrood, hutspot, een kermis en heel veel feestjes. Voor een rustig dagje weg moet je op 2 en 3 oktober dus niet in Leiden zijn, maar voor een goed feestje zeker wel! Het Leidens Ontzet is een officiële feestdag in Leiden, dus je hoeft je ook geen zorgen te maken over slaaptekort tijdens je college!

Verenigingsleven
Met ruim 30 verschillende studentenverenigingen kent Leiden een rijk studentenleven. Er zijn traditionele verenigingen, sportverenigingen, religieuze verenigingen, culturele verenigingen en nog veel meer soorten verenigingen. Er is dus altijd wel eentje die bij jou past! Leden van studentenverenigingen komen van verschillende studies. Belangrijk, want naast studentenverenigingen zijn er ook veel studieverenigingen in Leiden. Zij organiseren vaak activiteiten die met je studie te maken hebben, zoals lezingen en werkbezoeken, maar ook borrels en feestjes.

Fusie
Als je in Leiden in een studentenhuis gaat wonen, is de kans groot dat je er een fusie bijkrijgt. Waar ze in andere studentensteden vaak spreken van een GK of GR (gemeenschappelijke kamer of ruimte), moet je het in Leiden doen met een fusie. Dat is de gemeenschappelijke ruimte van het studentenhuis waar huisgenoten met elkaar chillen en/of koken: de fusie dus.

Dorpse stad
In veel studentensteden is het stadscentrum ook wel het studentencentrum. Nu wonen er in Leiden ook veel studenten binnen de singels, maar letterlijk ALLES is dichtbij in Leiden. Als je binnen Leiden een kwartier moet fietsen, sta je al aan de andere kant van de stad. Leiden is een typisch dorpse stad. Van die korte afstanden word je wel een beetje lui… Waar je vroeger gemakkelijk elke dag driekwartier op en neer fietste naar school, voelt in Leiden een kwartier fietsen écht te lang.

Het Leidsch kwartiertje
In je rooster staat dat je college om elf uur begint, maar tot kwart over elf zul je niks leren. Dat heeft te maken met het Leidsch kwartiertje: elk college begint een kwartier later dan ingeroosterd. Het Leidsch kwartiertje was zó ingeburgerd dat er expliciet werd vermeld wanneer er géén Leidsch kwartiertje was. Maar… met de ingang van het studiejaar 2019-2020 is het Leidsch kwartiertje verdwenen. Of nou: opgegaan in het rooster. Je college begint nu gewoon om kwart over elf: in het rooster én in de praktijk.

Meer nieuws