Deze vijf evenementen organiseren studenten in Leiden!

Studeren in Leiden betekent veel meer dan colleges volgen en studiepunten halen. Er zijn talloze verenigingen en initiatieven waar jij actief kunt worden. Hier lees je over vijf toffe evenementen: van A tot Z georganiseerd door Leidse studenten!

Deel dit bericht

Door: Jelin Schut

Afbeelding: Remco den Arend

Studeren in Leiden betekent veel meer dan colleges volgen en studiepunten halen. Je kunt het zo gek niet bedenken en het kan in Leiden. Word jij actief bij een vereniging, of bij een politieke partij voor studenten? Zie jij een bestuursjaar wel zitten, of wil jij je medestudenten vertegenwoordigen in de Universiteitsraad? Of wil je misschien een supertof evenement organiseren, waar de hele stad van kan genieten?! De volgende jaarlijkse evenementen organiseren Leidse studenten van A tot Z!

Museumnacht Leiden
Met dertien musea in de stad is het onvermijdelijk dat er ook een museum-gerelateerd evenement wordt georganiseerd in Leiden. En dat wordt er! De commissie ‘Museumnacht Leiden’ van studentenvereniging Quintus organiseert jaarlijks de Museumnacht Leiden. Deze avond staan de collecties van de musea centraal. Door middel van muziek, theater, workshops en nieuwe media krijg je een nieuwe museumbeleving.

Tip: De Museumnacht Leiden vindt morgenavond online plaats! Volg jij een werkshop Japans inpakken? Duik jij in een Ebola pak? Of doe jij de hersen pubquiz?! Tickets voor het evenement vind je hier!

Stukafest Leiden
Studenten houden van afkortingen en Stukafest vormt daar geen uitzondering op. Stukafest staat namelijk voor StudentenKamerFestival. In verschillende studentenkamers worden culturele optredens gegeven (maar misschien was dat al wel af te leiden uit de naam). Van dans tot literatuur en van muziek tot theater en film. Elke artiest treedt op in een ander studentenhuis. Zo leer je tijdens Stukafest niet alleen nieuwe artiesten kennen, maar ook de stad.

Groot Maatschappelijk Evenement
Nog zo’n evenement dat beter bekend is onder haar afkorting: het GME. De GME-commissie van studentenvereniging SSR-Leiden organiseert jaarlijks een evenement dat bijdraagt aan de maatschappelijke bewustwording van Leiden. Een dag lang kun je gratis allerlei workshops en lezingen volgen in Museum Volkenkunde, allemaal rondom een maatschappelijk thema. Thema’s van afgelopen jaren waren ‘Mentaal Centraal’, ‘Onbeperkt Online’ en ‘Watch Your Language: een diepere kijk op taal’.

De Kaiser Lente Lezingen
Elk jaar organiseert het Leidsch Astronomisch Dispuut Kaiser de Lente Lezingen. Bij dit evenement vertellen onderzoekers van de Sterrenwacht over hun vak. Ze vertellen over het zonnestelsel, de Melkweg of de maan, afhankelijk van het thema van dat jaar. De lezingen zijn ook heel leuk als je nog niet zoveel van sterrenkunde en planeten weet, want de lezingen zijn bedoeld voor een algemeen publiek.

De EL CID-week
Last but not least wordt de EL CID-week ook georganiseerd door studenten. Zes studenten werken een jaar lang fulltimeaan de voorbereiding van de EL CID. Van het kiezen van een thema tot het weekprogramma en van de vergunningen tot de zakelijk samenwerkingen: het EL CID-bestuur regelt alles. Naast het fulltime bestuur werken er nog twee commissies aan de EL CID: de TMT en de MediaCie. Samen zet deze EL CID-familie elk jaar een spetterende introductieweek neer voor eerstejaarsstudenten in Leiden.

Naast het bestuur en de commissies draait de EL CID ook op honderden vrijwilligers. Zo begeleiden honderden mentorduo’s alle eerstejaars, leggen MediaCrewers de week vast in beeld en tekst en zorgen de Crewers dat de hele week op rolletjes loopt. Wil jij ook vrijwilliger worden bij de EL CID 2021? Dan kun je je hier nog aanmelden!

Meer nieuws