De strijd tussen de grote vijf

Gisteravond werd het vuur aan de schenen van vijf voorzitters gelegd. Het was namelijk tijd voor het befaamde Voorzittersdebat.

Deel dit bericht

Door: Jelin Schut

Afbeelding: Stijn Kuiper

Gisteravond werd het vuur aan de schenen van vijf voorzitters gelegd. Het was namelijk tijd voor het befaamde Voorzittersdebat. Dit debat vindt ieder jaar plaats tussen de voorzitters van de vijf grootste gezelligheidsverenigingen. Ook dit jaar haalden ze alles uit de kast om jou over te halen voor hun vereniging.

Presentator Jurian Calis gaf steeds een stelling, waarna de voorzitters elkaars keuze konden bevragen. Hoe blijven leden actief bij een vereniging zonder verplichtingen? Of mis je iets als je niet in een verenigingshuis woont? Leer je wel genoeg mensen kennen op een vereniging met alleen disputen? ‘En mag ik een keer komen dixo’en in jullie nieuwe zaal?’ grapte voorzitter Faisal de Ling (Catena) tegen Marretje Oomen (SSR).

De meningen liepen bij de eerste stelling al ver uiteen. Voorzitters Cato Colenbrander (Minerva), Noah Westerlaken (Augustinus) en Jasmijn Becker (Quintus) waren van mening dat verplichtingen er op een studentenvereniging nu eenmaal bij horen. Bij verplichtingen kun je denken aan een verplichte KennisMakingsTijd (KMT) of verplichte eerstejaarsdiensten. Jasmijn (Quintus) benadrukte dat ‘verplicht’ misschien wat negatief klinkt. Zelf vond ze het erg fijn om zekerheid te hebben om elke week met een vast groepje vriendinnen te borrelen.

Hoewel ‘haar’ KMT verplicht is, overtuigde Cato (Minverva) de deelnemers ervan dat de KMT reuze meevalt: ‘In een soort snelkookpan leer je je jaargenoten en allerlei facetten van de vereniging kennen. Zo ben je na twee weken helemaal vertrouwd op de vereniging.

‘Bij SSR en Catena staat vrijblijvendheid wat meer centraal. Daar kennen ze dus juist weinig verplichtingen: ‘SSR draait op haar leden en vrijwillig gaat dat net zo goed,’ vertelde Marretje. Faisal: ‘De enige verplichting die je bij Catena hebt is de contributie betalen.’

Horizontaal en verticaal zijn termen waar je niet meteen aan denkt bij een studentenvereniging. Toch zijn ze van wezenlijk belang. Althans, bij vier van de vijf verenigingen. Catena kent weinig structuur: ‘Als je eenmaal lid bent bij de vereniging, ben je lid van iedereen. Iedereen komt dus met elkaar borrelen.’

Quintus en SSR kennen beide een verticale structuur. Als eerstejaars sluit je je dan aan bij een al bestaande groep: een dispuut. Veel disputen hebben een eigen identiteit: ‘Van jasje-dasje tot de ideale schoonzoon,’ vertelde Jasmijn (Quintus). ‘De integratie tussen alle leden is daardoor erg goed,’ gaf Marretje als voordeel. Er zit nog wel een verschil tussen twee verenigingen. Zo zijn de meeste SSR-disputen gemengd (zowel mannen als vrouwen), en de meeste Quintusdisputen ongemengd.

Op Minerva en Augustinus is de basis een horizontale structuur. Daar vorm je een Jaarclub of Cordial met ongeveer 12 tot 18 mannen of vrouwen die in hetzelfde jaar lid zijn geworden. ‘Het leuke daarvan vind ik dat je je studententijd samen beleeft met je Cordialgenoten,’ legde Noah (Augustinus) uit.

De laatste stelling ging over verenigingshuizen. Het stond buiten kijf dat lid worden bij een vereniging het makkelijker maakt om een kamer te vinden, maar of de huizencultuur onderdeel van de vereniging is, verschilde nogal.

Minerva heeft zo’n 175 huizen, waar alleen leden van Minerva wonen. Naast de Jaarclubs vormen de huizen ook een belangrijke structuur. Ook op Augustinus spelen huizen een rol. Zo zijn er speciale activiteiten voor huizen, zoals huizendixo’s en de huizencompetitie, om te bepalen wie het beste huis is. Ook op Quintus heerst een huizencultuur, maar: ‘Je mist niks als je niet in een Quintushuis woont, maar het is een leuke toevoeging,’ vertelde Jasmijn.

Op SSR en Catena speelt de huizencultuur geen belangrijke rol. Er zijn wel verenigingshuizen, en vaak wonen leden samen met leden van andere verenigingen. Maar huizencultuur of niet: een vereniging werkt altijd in je voordeel bij het zoeken naar een huis.

Meer nieuws