Dit was de digitale EL CID 2021!

Tune In, want de EL CID is eindelijk begonnen! Lees hier de samenvatting van de digitale dagen van de EL CID 2021.

Deel dit bericht

Door: Jelin Schut en Tobias van Brandwijk

Afbeelding: Myrthe Lubbers

Tune In, want de EL CID is eindelijk begonnen! Maar liefst 4000 toekomstige studenten zaten donderdagochtend klaar achter hun laptop. De mentoren stonden te popelen om hen op te wachten met kleurrijk versierde bordjes.

Donderdag: Kennismaken en leren over Leiden

De online EL CID werd afgetrapt met een speech van Youp, voorzitter van de EL CID / Vademecum Commissie: ‘We gaan er samen voor zorgen dat jullie het EL CID gevoel gaan ervaren.’ Onmisbaar bij dat EL CID gevoel zijn de kennismakingsspelletjes. Van banaan-baan tot het vooroordelenspel: je hebt op de gekste manier kennis kunnen maken met je groepsgenoten. Daarna kon iedereen een eerste kennis maken met hun nieuwe studie in het online studieblok. Word jij lid bij je studievereniging?

De opening van de digitale EL CID | Foto: Jasper van Zaanen

Als je in Leiden komt studeren is het leuk om op kamers te wonen. Speciaal voor de student die niet meer dan een ei of tosti kan klaarmaken, organiseerden we de Kookshow. Pedel en oud-commissaris Erick en Zuylen en biologiestudent Jasper van Zaanen gingen de strijd met elkaar aan: wie maakt de beste hutspot? Hutspot is namelijk dé 3 oktober classic. Tijdens het koken vertelde 3 October commissaris Ivo Klap alle need-to-knows van het Leidens Ontzet.

In het avondprogramma konden de deelnemers eerst elkaar leren kennen, in het Matchevent in de app. Tinderen voor EL CID lopers, zo werd het wel genoemd. Ook konden de deelnemers hun kennis over Leiden verrijken in de Grote Studentenspelshow. Tijdens deze interactieve quiz gingen mentorgroepjes de strijd met elkaar aan. Uiteindelijk wist groepje 6 het meest over Leiden en het Leidse studentenleven. Maar winnaar of niet: iedereen heeft veel geleerd deze eerste avond!

De Grote Studentenspelshow | Foto: Jelle Mes

Vrijdag: KoffieLeid, verenigingen en bingoën

De tweede digitale dag is creatief van start gegaan met KoffieLeid: een vol programma met sprekers van de GGD, een tekencursus van het LAK en een workout van het USC (Universitair Sportcentrum). Onder het genot van een kopje koffie of thee konden deelnemers het ‘Stoeiend Paar’ met LAK-docent Iemke van Dijk tekenen. Daarna konden ze hun longen uit hun lijf zumbaën met Esther Wolthers van het USC.

Zweten tijdens het sportblok | Foto: Wilke Geurds

Daarna werd de PKvV-Kieswijzer geïntroduceerd, want met zoveel studentenverenigingen zie je door het bos soms de bomen niet meer. In de avond kreeg je nog veel meer te weten over de vijf grote gezelligheidsverenigingen (de MASCQ). De voorzitters van Minvera, Augustinus, SSR, Catena en Quintus gingen met elkaar in debat over verplichtingen, structuren en huizencultuur.

Tot slot waanden de deelnemers zich in een andere levensfase: het was namelijk tijd voor de bingo! Wel een borrelbingo, met een hoofdprijs van een jaar lang gratis bitterballen. Maar het was wel oppassen geblazen, want valse bingo betekende een liedje zingen tijdens de opening.

Het Voorzittersdebat | Foto: Stijn Kuiper

Achter de schermen

Waar de deelnemers de afgelopen dagen rustig achterover konden leunen, werd er in de livestudio keihard gewerkt. Hoofd-livestream Jimmy Diekman (21) zorgde ervoor dat alles tot in de puntjes geregeld was. ‘Ik ben nog nooit zo goed in mijn element geweest als de afgelopen dagen,’ vertelt hij erover. Hij is erg trots op het resultaat én op zijn livestreamcrewers: ‘Het was enorm gaaf om te zien hoe wij dit met een groepje studenten beter hebben neergezet dan menig professioneel bedrijf. Er ging achter de schermen zoals altijd van alles mis, maar als ik mijn taak goed heb uitgevoerd, hebben de kijkers daar weinig van gemerkt.’

De livestreamcrew | Foto: Stijn Kuiper
Hoofd-livestream Jimmy | Foto: Jelle Mes

Meer nieuws