‘Er is ruimte voor 2500 studenten’: testen in de pop-up teststraat

Om de veiligheid voorop te stellen, kunnen deelnemers én vrijwilligers zich deze week laten testen op Covid-19 in de pop-up teststraat, op de Aalmarkt.

Deel dit bericht

Door: Fien van Aardenne en Jelin Schut 

Foto: Anna Steinprinz

Met alle dansende, etende en chillende groepjes aankomende studenten zonder afstand zou je bijna vergeten dat we nog steeds in een pandemie zitten. Door een goede samenwerking met de GGD kan de EL CID dit jaar in hybride vorm plaatsvinden, en daar zijn we allemaal maar wat blij mee! Om de veiligheid voorop te stellen, kunnen deelnemers én vrijwilligers zich deze week laten testen op het Covid-19 virus in de ware pop-up teststraat, op de Aalmarkt. Een hele organisatie! Marcel Bulder, teamleider van deze GGD-testlocatie vertelt je er meer over.

Hoe is deze pop-up teststraat tot stand gekomen?
‘De EL CID/Vademecum Commissie vroeg ons wat wij voor hen konden betekenen. De gemeente en de burgemeester staan heel erg achter een veilige voortzetting van de EL CID-week, dus zij vonden het ook een goed idee om een teststraat op te zetten. We hebben samen gezocht naar een manier waarop de EL CID op een gecontroleerde manier doorgaat, maar ook een manier waarop aankomend studenten zoveel mogelijk van de stad en het studentenleven meekrijgen. Dat werd deze teststraat!’

De verkleurde gevel verraadt waar het pand op de Aalmarkt eerder voor diende: de V&D. Hoe zijn jullie bij deze ideale locatie gekomen?
‘Klopt! Eerst zat hier de V&D, daarna de Hudson Bay en tot voor kort zat hier de Action. Eigenlijk kent iedereen in Leiden dit gebouw als het oude V&D-gebouw. De volgende huurder – een vintage warenhuis – is aan het opbouwen, maar voor de komende vier weken kunnen we deze ruimte als testlocatie huren. In eerste instantie was de locatie alleen voor tijdens de EL CID, maar nu blijven we hier nog zo’n vier weken zitten. Zo kunnen we ook de mogelijkheid te bieden om te testen tijdens de kennismakingsperiode van verenigingen.’

Het was zeker wel een gepuzzel, als er zoveel mensen moeten testen?
‘Jazeker. Er zijn piekmomenten waarop 2500 studenten moeten kunnen komen. Daar moeten we capaciteit voor hebben, en dat hebben we gelukkig ook. We kunnen honderd mensen per kwartier aan, dus vierhonderd per uur. Dat doen we met een team van 65 mensen.’

Wat gebeurt er als er ineens heel veel mensen positief getest worden?
‘We kunnen niet zomaar iedereens gegevens delen, dat heeft te maken met de AVG. De testen zijn daarom allemaal gekoppeld aan een bepaalde persoon. Als iemand positief test, wordt deze persoon gewaarschuwd. Ook gaan er mailtjes uit naar een aantal instanties en onderdelen van de GGD, bijvoorbeeld het bron- en contactonderzoek. De persoon wordt zelf verzocht om contact op te nemen met de EL CID. Diegene moet ook het groepje inlichten. Het groepje moet dan helaas in quarantaine, met uitzondering van mensen die dubbel gevaccineerd zijn en een negatieve test kunnen laten zien.’

Werken in de pop-up teststraat
Antropologiestudent Myrthe van Herk (24) werkt in de pop-up teststraat. Ze is bemonsteraar, dus ze test alle deelnemers. Het gaat allemaal wat anders dan normaal, omdat de administratie vooraf geregeld is en ze nu in haar eentje test. Toch heeft ze het naar haar zin: ‘Alle bemonsteraars staan bij elkaar, dus dat is erg gezellig. Ook met de deelnemers maakt ze een gezellig praatje: ‘Zo’n stok in je neus is natuurlijk niet leuk, maar je merkt dat iedereen zin heeft in de EL CID, waardoor iedereen toch met een glimlach in de stoel komt zitten.’

Meer nieuws