‘Ik ben fantastisch!,’ roepen deelnemers van de lachworkshop

Bij het StukoSquare kunnen deelnemers allerlei workshops volgen. De meest opvallende is waarschijnlijk de lachworkshop. Van de Kerstmanlach tot de ‘hoerahahahahaha’: alle lachen komen voorbij.

Deel dit bericht

Door: Jelin Schut
Afbeelding: Remco den Arend
Disclaimer: Bij dit evenement hoefde geen anderhalve meter afstand worden gehouden aangezien het buiten met minder dan 750 geteste mensen was.

Bij het StukoSquare kunnen deelnemers allerlei workshops volgen. De meest opvallende is waarschijnlijk de lachworkshop, waar deelnemers leren… lachen! Van de Kerstmanlach tot de ‘hoerahahahahaha’: alle lachen komen voorbij!

Lachpsycholoog Alida van Leeuwen geeft de workshop: ‘In iedere cultuur wordt een lach als iets plezierigs gezien. Zonder taal weet iedereen wat een lach betekent.’ In de workshop komen er allerlei lachmanieren voorbij. Van de Kerstmanlach (handen op je buik en ‘hoho hahaha’) tot de lachwave en van de shakebekerlach tot de hoerahahahahaha.

Bij een lachpsycholoog is positief denken ook erg belangrijk, daarom schreeuwen de deelnemers ‘Ik ben fantastisch!’, terwijl ze zichzelf twee dikke duimen geven. Het klinkt misschien een beetje gek, maar alle deelnemers doen enthousiast mee. ‘In het begin voelde het wat onwennig om geforceerd te lachen, maar het werkte toch erg aanstekelijk,’ vertelt Pien Scheer (19), aankomend Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie student. ‘Als iedereen dan hard lacht, waarom zou ik dan niet ook gaan lachen?’

Haar groepsgenoten verwachtten dat de workshop vooral zitten en luisteren was, ‘Over de psychologische effecten van lachen ofzo,’ zegt Ana Hilkes (21). ‘Of dat het spiri wiri zou zijn,’ vult Nyncke van Aperloo (18) aan, ‘maar het was juist heel toegankelijk!’ De deelnemers mogen namelijk vooral veel zelf lachen en losschudden.

Bij de shakebekerlach moet je in beide handen een shaker inbeelden, met daarin je favoriete drankje. Deze shakes moet je shaken – uiteraard – en daarna lachende samenvoegen, met een grote boog met je handen. Bij de hoerahahahaha gooi je je handen omhoog (zoals je doet bij hieperdepiep hoera), omdat dat een vrolijke lichaamshouding is. Zelfs gapen wordt getransformeerd tot een lachsituatie, waarbij je juist extra groot moet gapen en daarna moet lachen.

De lachpsycholoog legt uit dat lachen heel gezond is, zelfs nep lachen: ‘Er worden dan allerlei positieve stofjes aangemaakt in je hersenen, zoals endorfine. Zo kun je een heel gelukkig gevoel krijgen, zonder écht te lachen.’ Ook is lachen, vooral de slappe lach hebben, een teken van ontspanning: ‘Als je de slappe lach hebt, kun je nergens meer aan denken. Je weet zelfs vaak niet meer waarom je eigenlijk aan het lachen bent.

’De hiep hiep hoerahahahaha lach is favoriet bij de meiden. ‘Maar de échte slappe lach is natuurlijk het best,’ concluderen ze. Na de workshop vertrekken de deelnemers niet alleen met getrainde lachspieren, maar ook met een heuse yell. Als je dit groepje tegenkomt, roep dan vooral even ‘Twee, nul, acht!’, dan roepen ze terug ‘Beter als je lacht!’ (Of ze roepen: ‘Ik ben fantastisch!’, maar dat is je eigen risico…)

Meer nieuws