Kieke (18): ‘Via een poll heb ik besloten wat ik ga studeren’

De EL CID is meer dan verenigingen bezoeken en feesten. Deze week staat ook in het teken van de toekomstige studie van duizenden studenten. We spreken Joost en Kieke.

Deel dit bericht

Door: Tobias van Brandwijk

Foto: Esmee van den Berg

De EL CID is meer dan verenigingen bezoeken en feesten. Deze week staat ook in het teken van de toekomstige studie van honderden studenten. Tijdens het studieblok krijgen de deelnemers alle ins en outs over hun studie te horen. We spreken Joost Blaauw (20 jaar) en Kieke Kleijne (18 jaar), die allebei culturele antropologie gaan studeren. Kieke is met een kleine omweg bij deze studie beland: ‘Mijn vrienden hebben voor mij besloten.
‘Het was een informatieve ochtend,’ vertelt Joost. ‘Tijdens het studieblok hebben we een uur lang geluisterd naar bestuursleden van Itiwana, onze studievereniging. Zij hebben het een en ander verteld over wat we tijdens onze studie kunnen verwachten en wat de rol van Itiwana daarin is. Ik heb er zeker wat aan gehad.’
Ook Kieke heeft veel opgestoken van een ochtend vol informatie over haar toekomstige studie. ‘Ze hebben veel verteld, maar wel op een laagdrempelige manier. Het was niet alleen zenden, zoals in het studieblok tijdens de online dagen, maar ook interactief. Daardoor heb ik er veel meer van meegekregen.’

Studiekeuze strategie
Joost en Kieke beginnen allebei aan een nieuwe studie. Voor Kieke was culturele antropologie alleen niet de eerste keuze. ‘Ik wilde eigenlijk criminologie gaan studeren, maar ik ben helaas niet door de strenge selectie gekomen. Ik heb wel het idee dat criminologie echt mijn roeping is. Daarom wil ik via een omweg toch de master van criminologie doen.
’Om toegelaten te worden tot deze master is een diploma binnen de sociale wetenschappen vereist. Kieke had dan ook de keuze tussen psychologie, pedagogische wetenschappen, politicologie en culturele antropologie. De toekomstig student vond het lastig om een van de studies te kiezen en schakelde daarom de hulp van haar vrienden in.‘Ik heb op Instagram een poll gemaakt met de vraag welke van de vier studies het beste bij mij past. De meesten hebben gestemd op culturele antropologie, dus ik heb me de dag erna voor deze studie ingeschreven. Mijn vrienden hebben dus besloten wat ik ga studeren.’

Waar Kieke nieuw is in het studentenleven, heeft Joost er al een jaar op zitten. ‘Ik heb vorig jaar iets heel anders gestudeerd, namelijk natuurkunde. Ik kwam er al snel achter dat dit niks voor mij was, dus toen ben ik gestopt. Dankzij een studiekeuzetest ben ik bij culturele antropologie beland.

Vooruit kijken
‘Mijn doel is om tijdens mijn studie een keer naar het buitenland te gaan,’ vertelt Joost. ‘Ik wil heel graag naar Zuidoost-Azië.’ Culturele antropologie biedt deze mogelijkheid: studenten kunnen een minor, een soort bijvak binnen de studie, volgen in sommige Aziatische landen.
Kieke heeft nog geen concrete plannen voor de toekomst. ‘Het studentenleven is nieuw voor mij. Ik wil eerst deze nieuwe wereld verkennen voordat ik plannen maak. Ik vind het ook heel leuk om nieuwe mensen te ontmoeten, dus daar ga ik me de komende tijd op richten.’

Meer nieuws