Lunchtijd lubben

Hoe vind je een vereniging die bij jou past? In de rubriek 'Lunchtijd Lubben' gingen we langs bij de PKvV-verenigingen. Hier vind je alle promotiepraatjes op een rij!

Deel dit bericht

Door: Fien van Aardenne, Roos Capel, Tobias van Brandwijk en Jelin Schut

Foto: Remco den Arend

Er zijn zoveel studentenverenigingen: je ziet door de bomen soms het bos niet meer. Hoe vind je een vereniging die bij jou past? In de rubriek ‘lunchtijd lubben’ gaan we langs bij alle 24 PKvV-verenigingen. Zij proberen jou over te halen voor hun vereniging (oftewel: lubben). Hier vind je alle stukjes, per categorie!

Gezelligheidsverenigingen

L.S.V. Minerva
‘Bij Minerva ontstaan de mooiste vriendschappen,’ vertelt aankomend voorzitter Ole van Betten (22 jaar) terwijl we op het dakterras van Minerva staan en uitkijken over Leiden. Wat Minerva ook speciaal maakt is de grootte van de vereniging. ‘We hebben momenteel rond de 2400 leden en verwachten dat dat nog wel gaat groeien naar 2700 leden.’ Als je lid wordt van Minerva, vorm je met andere leden een jaarclub. Met je jaarclub kun je op Minerva komen borrelen, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Ole wijst naar achteren waar er een groepje van het gebouw af aan het abseilen is. ‘Naast borrelen hebben we ook subjes die abseilen of zweefvliegen. We hebben voor ieder wat wils.’

L.V.V.S. Augustinus
‘Augustinus is echt een gevoel,’ vertelt Noah Westerlaken (23, voorzitter vereniging). Augustinus is gevestigd in een prachtig monumentaal pand op het Rapenburg, waar onder andere op vrijdagen wordt gedanst tijdens de zogeheten vrijdagdixo: ‘Die vind je nergens anders dan bij ons. Het is ontzettend leuk dat je in zo’n monumentaal pand staat te feesten, dat blijft echt bijzonder,’ vertelt Noah. Augustinus kent zowel horizontale als verticale verbanden. Als Augustijn vorm je samen met je jaargenoten een cordial (jaarclub). Daarnaast kun je je ook nog aansluiten bij een gezelschap of een verband. Wil jij ook een dansje wagen op de vrijdagdixo? Neem een kijkje bij Augustinus!

SSR-Leiden
‘SSR is een unieke cocktail,’ zegt Jelle Koot (22 jaar, voorzitter EL CID-commissie). De vereniging op de Hogewoerd heeft bijna duizend leden en twintig disputen. ‘Alle disputen hebben een unieke identiteit. De disputen variëren van jasje dasje tot thee drinken en alles ertussen. Ook is het merendeel van de disputen gemengd, wat wil zeggen dat er zowel mannen als vrouwen bij zitten. Doordat we zoveel disputen hebben, vindt iedereen wel een plekje hier.’ Daarnaast heeft SSR weinig verplichtingen. ‘Alles wordt je hier aangeboden, maar niks is verplicht,’ vertelt Jelle. Mocht dat nog niet genoeg reden zijn om een kijkje te nemen bij SSR, wil Jelle je nog overtuigen met de nieuwe borrelzaal: ‘Die eerste échte borrel, daar wil je bij zijn!’

V.S.L. Catena
‘Catena wordt vaak gezien als de vereniging voor alternatieven. Wat ik altijd zeg, is dat Catena het alternatief is op de verenigingen die we al kennen,’ vertelt Faisal de Ling (26 jaar, voorzitter vereniging). Catena kent, anders dan de meeste verenigingen, geen structuur. ‘We vullen het verenigingsleven op een andere manier in. We hebben geen disputen of cordialen, dus je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. De student staat bij onze vereniging centraal.’ Waarom moet je écht lid worden van Catena? ‘We hebben weinig verplichtingen, dus het studentenleven is makkelijk te combineren met studie of sport. Ook zijn we een inclusieve vereniging. Iedereen is hier welkom!’

A.L.S.V. Quintus
In de Raevenzaal, de borrelzaal van Quintus, staat Marije Blom (22 jaar, aankomend bestuurslid). Marije vertelt: ‘We hebben twee borrelavonden, de maandag en de donderdag. Je hebt met je dispuut een eigen borrelavond, maar je bent natuurlijk ook welkom op de andere borrelavond!’ Quintus heeft een groot pand met veel zalen, waardoor er voor de 1400 leden veel ruimte is. Je moet volgens Marije zeker lid worden van Quintus omdat je er de tijd van je leven gaat hebben en lekker lang lid kan blijven. ‘In een dispuut blijf je vier jaar actief lid, maar we hebben ook veel 5e en 6e jaars die naar de vereniging blijven komen omdat ze het nog zo gezellig vinden!’

Watersportverenigingen

K.S.R.V. Njord
‘We zijn een competitieve vereniging, maar er is wel een hele ontspannen sfeer,’ zegt Sybren van Doorn (20). Njord is de oudste roeivereniging van Nederland. Met ongeveer duizend leden is van alles mogelijk. ‘Aan het begin van het jaar worden er ploegen gevormd. Roeien kan zowel in competitie- als wedstrijdvorm, waarbij vooral wedstrijdroeien serieus is. Omdat Njord zoveel mogelijkheden heeft, vindt iedereen er wel zijn plekje.’ Naast het roeien is er genoeg ruimte voor gezelligheid bij Njord. Heel uniek aan Njord is de jaarlijkse Njord fotokalender. Wil je weten wat daar zo uniek aan is? Dan moet je even langskomen bij Njord!

Asopos de Vliet
Ook studentenroeivereniging Asopos maakt van de EL CID een feestje: er kan elke dag geroeid worden en er staat een groot springkussen. `Op Asopos kun je zo hard roeien als je wilt, op nationaal of internationaal niveau, maar we hebben ook heel veel gezelligheid,` zegt Willemijn Schouten (21 jaar, F.T. praeses). `We hebben ongeveer 700 leden en wel 35 commissies. Als je bij ons komt roeien, kom je in een ploeg terecht. Ook hebben we disputen, zogeheten vloten, waarbij je je eventueel aan kunt sluiten. We staan bekend om onze open sfeer. ‘Al kom je in je eentje naar de borrelavond, als je weggaat kun je tien nieuwe mensen.’

A.L.S.Z.V. De Blauwe Schuit
‘Wij hebben het beste van twee werelden,’ vertelt Marouscha Puister (21, Blauwe Schuit). De Blauwe Schuit is de enige zeilvereniging in Leiden. Met rond de 300 leden herbergt de watersportvereniging de perfecte combinatie tussen zeilen en borrelen, stelt Marouscha. ‘Zo hebben we een vloot van zeventien boten en veel actieve zeilers. Sommigen zijn dit jaar zelfs actief geweest op het wereldkampioenschap. Daarnaast hebben we veel leden die niet bang zijn voor een borreltje.’ De zeilvereniging kent vier disputen en enkele commissies. ‘Als je een leuk studentenleven zoekt en regelmatig in de boot wil zitten, moet je naar ons!’

E.L.S.Z.V.W. Aquamania
Aquamania is de enige vereniging in Leiden waar je zowel kunt zwemmen als waterpoloën volgens Charlotte van Straten (20, lid). ‘Ik ben echt sneller en beter gaan zwemmen,’ vertelt ze. Jelle Versteegh (22, bestuurslid): ‘We zijn een USC-vereniging, dus je moet ook een sportabonnement hebben bij het USC. Dan kun je vier uur per week komen zwemmen en waterpoloën.’ De vereniging heeft zo’n honderd leden. Van goede zwemmers die kampioenschapppen zwemmen tot amateurs, ‘Je hoeft dus echt niet goed te zijn, je moet het vooral leuk vinden!’ vertelt Charlotte. Naast het water kent Aquamania ook gezelligheid: borrels, feesten en aankomend jaar zelfs een lustrumjaar.

A.L.S.K.V. Levitas
‘Wij zijn van oorsprong een kanovereniging,’ zegt Jorrit Bakker (23, Levitas), ‘maar doen veel meer dan dat. Zo is het ook mogelijk om bij ons waterpolo te spelen. We hebben ook een combinatie tussen de twee, namelijk kanopolo.’ De watersportvereniging, gelegen aan het water in Leiderdorp, kent ongeveer 140 leden. ‘Een kleinschalige vereniging, maar daarom niet minder gezellig,’ vertelt Jorrit. ‘We organiseren, naast watersportactiviteiten, bijvoorbeeld filmavonden en reizen naar mooie landen. Onze focus ligt vooral op de sport, dus we hebben weinig borrelavonden. Als kano je ding is, kun je bij ons deze mooie sport beoefenen.’

Leidse Studenten Duikvereniging
Als je ooit in je leven wil leren duiken, is dit je kans! Word dan lid van de Leidse Studenten Duikvereniging (LSD). Danielle van den Burg (21, penningmeester) en Robin Tolenaar (25, voorzitter) staan trots bij hun kraampje op de informatiemarkt. “Bij ons kan je duiken tijdens je studententijd. Je kunt het bij ons leren of verder oppakken. Onze contributie komt neer op ongeveer 150 euro per jaar, wat voor duiken erg goedkoop is. Je krijgt je opleiding gratis bij ons. Ook al het materiaal kan je gratis bij ons lenen”. Naast duiken is het ook erg gezellig op de vereniging, die 110 leden telt. ‘De focus ligt op duiken, maar we hebben ook commissies waar je bij kunt. Zo kun je duiken en gezelligheid combineren!’

S.W.V. Plankenkoorts
‘Plankenkoorts in uniek door de gelegenheid om wanneer je maar wilt te surfen. Bij het Valkenburgse meer kun je surfen wanneer je zin hebt,’ vertelt Nuno Holt (21, lid Plankenkoorts). De vereniging heeft geen vaste structuur, ‘want iedereen is toegankelijk.’ Wel zijn er eerstejaars groepjes en commissies, waardoor je veel mensen leert kennen. Plankenkoorts heeft tussen de 700 en 800 leden, die samen surfen, maar ook dagjes chillen, kletsen of relaxen in een jacuzzi. ‘Echt een supertoegankelijke vereniging, met heel veel mogelijkheden,’ sluit Nuno af.

Religieuze verenigingen

NSL
‘De sfeer is hier écht persoonlijk’, vertelt Willemijn Punt (20, voorzitter CidCie) van NSL. NSL is een christelijke vereniging met ongeveer 300 leden. ‘Het is klein genoeg om iedereen te kennen,’ vertelt Willemijn. Op NSL kun je borrelen en feesten met je dispuut, maar bij NSL is de diepere laag vooral ook van belang. Zo worden er kringen, lezingen en praise-avonden georganiseerd om met elkaar over het geloof en andere persoonlijke onderwerpen te praten. Volgens Willemijn brengt dit de leden dichter bij elkaar: ‘Hierdoor ontwikkel je de diepste vriendschappen’. NSL heeft leden uit allerlei verschillende christelijke stromingen, maar ook als je niet gelooft kun je je plek vinden binnen NSL: ‘we staan open voor iedereen!’

C.S.F.R. Panoplia
Ook Panoplia is een Christelijke studentenvereniging. Coby Meurs (20), voorzitter van de EL CID commissie vertelt: ‘We zijn kleinschalig en benadrukken zowel de studentikoze tijd als het studie karakter. We houden ervan bezig te zijn met onze eigen studie en ons tegelijkertijd ook meer te verdiepen in het geloof. Ondertussen komen we natuurlijk ook samen om gezellig te borrelen.’ De vereniging heeft ongeveer honderd leden en werkt ook met verticale Bijbelkringen van ongeveer 7 mensen. Hier trek je veel mee op, maar tijdens de maaltijden en borrels is het allemaal gemengd. ‘Als je lid wordt bij Panoplia maak je vrienden voor het leden en maak je persoonlijke groei door.’

E.S.V. Ichthus
‘We vinden het fijn om verschillende aspecten van het geloof te belichten. Daarom ben je welkom zoals je bent,’ vertelt Charlotte Graafland (22), oud bestuurslid van Ichthus Leiden. Ichthus is een kleine christelijke vereniging met ongeveer 80 leden, die het gezellig vinden om samen te borrelen, te sporten en Bijbelstudie te doen. ‘Deze Bijbelstudie doe je in je kring, een groepje van 6 à 7 mensen waarmee je ook samen eet. Een kring bestaat uit mensen van meerdere jaarlagen en wisselt elk jaar, zodat je steeds nieuwe mensen leert kennen.’ Verder heeft Ichthus elke woensdagavond een activiteit met een afsluitende borrel voor de gehele vereniging.

V.G.S.L. ‘Franciscus Gomarus’
‘We zijn een superactieve, kleine christelijke vereniging,’ vertelt Maarten van Zuijlekom (19, voorzitter van de EL CID commissie) over zijn vereniging V.G.S.L. ‘Franciscus Gomarus’. Bijbelkringen en eetkringen wisselen wekelijks af, waarmee het geloof en de studentikoziteit worden gecombineerd. In de bijbelkring bespreken de leden, uit allerlei stromingen uit het christendom, vragen als ‘Wie ben je?’ en ‘Hoe zit het geloof?’. ‘We zijn heel hecht, omdat we zo’n vijftig leden hebben. Het voelt als een familie waar altijd iets te doen is. Je past dus bij ons als je lekker actief wil worden en als geloof een belangrijke plek heeft in je leven.’

Internationale verenigingen

AEGEE Leiden
“Niks is verplicht, maar alles is mogelijk”, vertelt Sabine Rouwenhorst (23), ze is external affairs officer is bij reisvereniging AEGEE. AEGEE heeft een groot Europees netwerk met wel 150 zusterverenigingen. ‘Er is bijvoorbeeld een AEGEE-Moskou, maar we zitten ook in steden waar je nog nooit van gehoord hebt.’ Dit is erg handig bij het plannen van reizen: ‘Als we naar Praag willen bellen we AEGEE-Praag en vragen we wat het leukst is om daar te doen.’ Verder kent AEGEE een borrelcultuur zoals veel andere gezelligheidsverenigingen, waar de leden samen borrelen in COC de Kroon of bij café Meneer Jansen. AEGEE kent ook disputen, commissies en collectieven. Naast reizen is er dus meer dan genoeg te beleven!

SIB
‘SIB heeft eigenlijk alles: inhoud, borrels en reizen,’ vertelt Aisha Visser (21 jaar, commissaris promotie en acquisitie). SIB is de Leidse studentenvereniging voor internationale betrekkingen en telt ongeveer 350 leden. Het is een gezelligheidsvereniging met disputen, genootschappen en commissies en straks ook gezelschappen. Wat SIB onderscheidt zijn de inhoudelijke evenementen. Bij de Japanse Tafeltjesavond komen er diplomaten en ambassadeurs uit meer dan 50 landen naar Leiden. Ook worden er lezingen georganiseerd met gasten zoals Alexander Pechtold en Maarten van Rossum en reizen ze per jaar af naar drie plekken die je normaal niet zou bezoeken. ‘Kortom: je kunt alles bij ons vinden!’

Muzikale verenigingen

S.M.G. Sempre Crescendo
‘De sfeer bij Sempre is echt uniek’, vertelt Elise Brabander (19, Ft bibliothecaris), ‘we borrelen bijvoorbeeld met kaarslicht’. Als bibliothecaris zorgt ze er onder andere voor dat iedereen voorzien is van bladmuziek en dat het contact met de dirigent goed loopt. Het Studenten Muziekgezelschap Sempre Crescendo is een subvereniging van Minerva met een orkest en een koor. Doordat de vereniging niet heel groot is is er weinig onderscheid tussen de jaarlagen: ‘de sfeer is daardoor heel intiem, eigenlijk als een grote familie’. Iedere donderdag wordt er gerepeteerd, met aansluitend een borrel. De combinatie van muziek en gezelligheid is volgens Elise heel aantrekkelijk: ‘zo laat je je viool niet verstoffen, nu heb je weer een reden om hem wekelijks te gebruiken en daarna gezellig de borrel op te zoeken’.

Collegium Musicum
We hebben Collegium Musicum helaas niet gesproken deze EL CID. Op deze website: https://www.collegiummusicum.nl/ lees je meer over deze muzikale studentenvereniging.

Culturele verenigingen

A.S.V. Prometheus
Prometheus is de enige echte culturele vereniging in Leiden, volgens Louise Lagarde (21), assessor extern bij de vereniging. Elke woensdag organiseren ze een lezing en ze organiseren veel culturele uitjes, zoals naar musea of voorstellingen. Onder de 250 leden zijn er zo’n 25 gilden: interessegroepjes waar iedereen bij mag. ‘We hebben de pridegilde, museumgilde, tekengilde, politiekgilde en nog veel meer,’ vertelt Louise. Prometheus borrelt bij Cafe de Keyzer, een plek waar alle leden een thuisgevoel krijgen. ‘Prometheus is een culturele, hechte groep die heel erg inclusief zijn, daarom is het zo leuk om hier lid te zijn!’

L.S.S.V. Het Duivelsei
‘Een warme wat kleinere vereniging waar je gewoon jezelf kan zijn en je ding kan doen.’ Zo omschrijft Joris Vugs (25 jaar, bestuur Duivelsei) de vereniging. ‘We zijn begonnen als spelletjesvereniging, maar we doen nu ook videogames, stranddagen, weekenden, lasergamen en nog veel meer.’ Als je van spelletjes houdt en een vereniging zoekt waar je zonder verplichtingen mensen kunt ontmoeten ben je bij Duivelsei met hun 420 leden en meer dan 500 spellen dus goed op je plek. ‘We werken niet met structuren zoals jaarclubs of disputen, maar we hebben wel commissies. Voor de eerstejaars hebben we mentorgezinnetjes. Met je mentorouders kun je bijvoorbeeld samen gaan eten voordat je naar de spelletjesavond komt.’

Dinsdag Avond Club – DAC
Cato van Dalen (22) is secretaris bij DAC, de enige vereniging in Nederland met SubClubs. ‘Je kiest één SubClub per halfjaar, op basis van je interesse en je hoeft er niet per se goed in te zijn,’ legt ze uit. Er is een sportsub, discussiesub, boekensub, redactiesub en nog veel meer. Naast de SubClubs heeft DAC fontes, eerstejaars mentorgroepjes, en een sterke commissiecultuur. ‘Zo geven we je houvast om je eigen vriendengroep samen te stellen.’ Op DAC hangt een open sfeer: ‘Echt de vibe om jezelf te ontdekken,’ vult DAC-lid Laurens Prins (21) aan. ‘DAC is dus een creatieve, unieke en gezellige vereniging waar iedereen op z’n plek is,’ sluit Cato af.

Leiden Debating Union
‘Je leert kritisch nadenken, zoals je dat niet op de universiteit leert,’ vertelt Riccardo Tosellini (24, bestuurslid van Leiden Debating Union). ‘Tweemaal per week organiseren wij een debat. We hebben het over de meest actuele zaken, zoals de klimaat- en vluchtelingencrisis. Wat zo leuk aan onze debatten is, is dat je de zaken van verschillende kanten bekijkt. Soms moet je argumenten vinden voor een standpunt waar je het niet mee eens bent.’ De debatvereniging kent rond de 60 leden, waaronder veel internationals. ‘Ook mensen zonder enige ervaring met debatteren kunnen zich bij ons aansluiten. Wij bieden veel workshops aan. Bij ons kun je de kunst van professioneel lullen leren.’

Meer nieuws