De MentorTrainers zijn er klaar voor!

9 en 10 augustus was het tijd voor de MT-dagen. Wil je lezen waar ze het over hebben gehad? Klik dan hier!

Deel dit bericht

Door: Roos Capel

Foto: Stijn Kuiper

Gisteren en eergisteren was het tijd voor de MT-dagen, oftewel de MentorTrainerdagen! Op deze dagen worden de MentorTrainers door de TrainerMentorTrainer-commissie getraind om de aanstaand mentoren te trainen. Snap je het nog? Kijk anders even naar dit organogram:

Foto: Anna Spoorman

Maar, back to business – de MT-dagen dus. In twee lange, warme, maar vooral ontzettend gezellige dagen hebben de MentorTrainers alle ins en outs van het mentortrainerschap geleerd. En dit bleef niet alleen maar bij kennismakingsspelletjes en energizers (ik heb wel genoeg levende knopen gezien inmiddels), maar het was serieuze business.

Consent

Gastspreker Gabriella van stichting Our Bodies Our Voice stelde een belangrijk onderwerp aan de kaak: consent. In een week vol nieuwe indrukken, die soms grenzeloos lijkt te zijn, is het van belang dat er een veilige omgeving is om grenzen aan te geven. Voor aanstaand mentoren is het belangrijk om die veilige omgeving te creëren en te signaleren of hun deelnemers zich goed voelen. Dit wil niet zeggen dat zich aan de lopende band incidenten voordoen, maar voorkomen is beter dan genezen. Een gesprek over consent is daarom zeker op zijn plaats en van deze tijd.

Foto: Stijn Kuiper

Diversiteit en inclusie

De EL CID-week is voor iedereen. Daarom lag de focus op dag twee ook op diversiteit en inclusie. Denk hierbij aan mensen met een andere geaardheid of genderidentiteit, maar ook neurodivergente mensen, mensen met (onzichtbare) handicaps, mensen die het minder breed hebben, en ga zo maar door. Iedereen is anders en voor iedereen is alles helemaal nieuw. Respectvol met elkaar omgaan is daarom ontzettend belangrijk. MentorTrainers deelden bij deze training hun eigen vorige ervaringen en konden elkaar zo tips geven over hoe om te gaan met dit soort behoeftes. Zo voelt iedereen zich thuis tijdens de EL CID, wel zo gezellig.

Drank en drugs

Ook drank en drugs kon als onderwerp niet ontbreken. Tijdens de EL CID letten de mentoren goed op alcoholgebruik van hun deelnemersgroepje. De regels zijn heel simpel. Als je tijdens de EL CID drugs gebruikt, wordt je bandje doorgeknipt. Je hebt dan geen mogelijkheid om nog een nieuw bandje te halen. Als je als minderjarige alcohol drinkt, wordt je bandje ook doorgeknipt, maar kan je (in overleg) na 24 uur een nieuw bandje bemachtigen. Het is dan wél belangrijk dat je je in het vervolg aan de regels houdt (je kunt natuurlijk níet oneindig een nieuw bandje scoren).

Mentordag

Aankomende zaterdag is het tijd voor de mentordag. Hier zullen de MentorTrainers een groepje mentoren begeleiden zodat de EL CID helemaal vlekkeloos zal verlopen. MentorTrainers en mentoren – heel veel plezier en succes! We gaan er een groot feest van maken!

Meer nieuws