Serious business tijdens het faculteitenblok!

Vandaag was het tijd voor serieuze zaken: het faculteitenblok. Hier konden deelnemers meer leren over hun studie en de universiteit of hogeschool.

Deel dit bericht

Door: Roos Capel en Marthe Baalbergen

Foto: Joost van Harinxma thoe Slooten

Vandaag gaat de tweede dag van de EL CID van start! In de ochtend startten we met het faculteitenblok. In dit blok konden deelnemers hun afdeling van de universiteit leren kennen en de studieverenigingen! In een luchtige sfeer werd er verteld over onderwerpen als de faculteitsraad, studentenwelzijn en diversiteit.

Foto: Marit Brun

Een nieuwe stap

Studeren is niet zomaar een stap die je maakt in je leven. Je leert een nieuwe stad kennen, ontmoet veel nieuwe mensen en dan moet je er ook nog een studie ernaast volgen. Maar gelukkig heeft de universiteit allerlei afdelingen die je zo goed mogelijk proberen te helpen die stap te maken. Zo kun je workshops volgen bij de POPcorner om je academische vaardigheden te verbeteren, kun je meer over jezelf te weten komen tijdens de studenten welzijn week, en werkt de universiteit samen met bijvoorbeeld de Afro Student Association en het LGBT+ Network om jouw toekomstige leerplek diverser en inclusiever te maken.

Jouw mening telt

Ook belangrijk volgens de Universiteit Leiden: jouw mening! Er zijn veel studentenpartijen waarbij je je kunt aansluiten, en daarnaast heeft de Universiteit Leiden ook een denktank waar je brainstorms bij kunt wonen, het zogenoemde Leids Universitair Studentenplatform (LUS). “Een goede manier om je ei kwijt te kunnen als student”, wordt er benadrukt. Het LUS wordt geleid door studenten, en staat in direct contact met het College van Bestuur. Dit is dé manier om mee te denken over belangrijke onderwerpen binnen de universiteit. 

Levensgrote spellen en live muziek op de Hogeschool Leiden

Ook op de hogeschool was er een faculteitenblok, dat feestelijk werd geopend met live muziek en spelletjes. Deelnemers konden elkaar bijvoorbeeld snel leren kennen door een potje levensgroot mikado! Na deze spelletjes was het ook tijd voor wat serieuzer werk, tijdens de studieblokken. HIer konden de deelnemers meer leren over hun studie en de hogeschool. Op de hogeschool mochten aanstaand studenten ook zelf meedenken, tijdens een quiz met stellingen. Zo werden deelnemers gepresenteerd met vragen zoals: “verplichte aanwezigheid is niet meer van deze tijd”. Als aanstaand student wordt jouw mening dus zeker ook niet vergeten. 

Studieverenigingen

Naast alle studentenverenigingen die Leiden te bieden heeft, zijn er ook studieverenigingen! Het verschil tussen deze twee is dat bij een studie vereniging alle leden dezelfde studie doen en bij een studentenvereniging zijn het allemaal verschillende studies. Op de faculteit van sociale wetenschappen vertelden Emile (pedagogiek), Spil (politicologie), Labyrint (psychologie) en Itiwana (culturele antropologie) over de vele activiteiten die ze organiseren: denk aan lezingen en studietrips, maar ook feestjes en gala’s mogen niet ontbreken. 

Tijdens de EL CID is er dus tijd om te feesten en jezelf te ontdekken, maar ook ruimte voor serieuzere zaken als jouw toekomst binnen de universiteit of hogeschool. In eerste instantie lijkt het wat overweldigend, maar er is plek voor iedereen, en iedereens mening telt. Zo kan iedereen zich thuis voelen in Leiden.  

Meer nieuws