Strepen, fietsen pimpen en brandveiligheid bij StukoSquare!

Vandaag was het tijd voor StukoSquare! Hier konden deelnemers workshops volgen en presentaties bekijken. Lees verder voor een verslag!

Deel dit bericht

Door: Roos Capel

Foto: Matthijs Zondervan

In een totaal verregend Leiden was het vandaag tijd voor StukoSquare! Gelukkig mocht dat de pret niet drukken, en konden deelnemers meedoen aan workshops en kijken naar presentaties.

Foto: Matthijs Zondervan

“Jullie veilig eruit, wij veilig erin”

We begonnen met serieuze onderwerpen bij StukoSquare, waaronder brandveiligheid! Studentambassadeur en brandweerman Teun Sollie en collega Paul gaven ons een uitgebreide presentatie over brandveiligheid in studentenhuizen. Met foto’s lieten ze ons zien waar het fout kan gaan en hoe gangen in studentenhuizen er vaak uit zien. Ik moet eerlijk toegeven, zo ziet mijn huis er stiekem ook uit.

In een open gesprek leerden ze ons wat wel te doen bij brand, en wat vooral niet te doen als je brand wil voorkomen. De stapels pluizen bovenop de droger kunnen we denk ik maar beter weggooien, en ook de afzuigkap heeft blijkbaar een goede schoonmaakbeurt nodig. Gelukkig wordt er in studentenhuizen steeds meer gecontroleerd op brandveiligheid, en worden veel studentenpanden verbouwd om ze veiliger te maken. Maar, benadrukte Teun, houd bij brand de weg vrij: “jullie veilig eruit, wij veilig erin”. Een volle gang gaat je vluchtweg niet sneller maken.

Waarom een studentambassadeur?

Een studentambassadeur vanuit de brandweer is in Leiden nog vrij nieuw. We hebben natuurlijk wijkagent Dennis Perdok, die onder studenten razendpopulair is (vooral zijn mokken), maar tegenwoordig dus ook Teun! “Mensen zijn blij dat het zo laagdrempelig is”, vertelde Teun. Als student heb je niet alleen de brandweer nodig bij brand, maar de brandweer kan ook veel voor je betekenen als je problemen hebt met huurbazen die niet meewerken aan brandveiligheid, of bij (seksuele) intimidatie. Door anoniem contact is het benaderen van zo’n studentambassadeur een ontzettend makkelijke en veilige manier om hulp te vragen in dit soort situaties.

Spuiten en strepen

Verder was er ook nog ruimte voor minder ernstige onderwerpen: op het plein stond er een heus station klaar waar deelnemers met spuitbussen verf hun fiets konden pimpen! Erg cool als je al een fiets hebt in Leiden, maar probeer dit maar niet bij een Swapfiets of OV-fiets…

Tussen de buien door konden aankomend studenten ook nog leren strepen! Strepen is volgens menig student een onmisbare skill, vooral binnen het verenigingsleven. Wat is dat dan, dat strepen?

Foto: Michon Leenders

Strepen [stre·pen]

De inhoud van je glas in een soepele beweging op iemand leeggooien

Strepen is een echte kunst. Hoe beweeg je je pols, hoe houd je het bekertje vast, met hoeveel kracht gooi je de inhoud? Met bekertjes water mochten deelnemers hun polsbeweging perfectioneren, onder leiding van echte ervaren strepers Reinout en Paul.

Ook onze eigen presentator Anna is gestreept! Zien hoe dat eraan toe ging? Check het journaal van vanavond!

Meer nieuws