FAQ

Algemeen

Dit jaar zal de EL CID plaatsvinden in een hybride variant. Het betekent dat wij zowel een digitaal als een fysiek programma zullen organiseren. Het digitale programma zal plaatsvinden op donderdag 12 en vrijdag 13 augustus 2021. Dit programma kun je online volgen, eventueel zelfs vanaf je vakantieadres.

We streven ernaar de eerstejaars daarnaast een fysiek programma aan te bieden van drie dagen. We zullen deze drie dagen tweemaal aanbieden, om rekening te houden met de 1,5 meter afstand. Op deze manier zijn er minder deelnemers tegelijkertijd in de stad en is het makkelijker om op een veilige manier leuke evenementen verspreid over meerdere dagen aan te bieden.

Het fysieke programma zal plaatsvinden van (1) maandag 16 tot en met woensdag 18 augustus 2021 en (2) van donderdag 19 tot en met zaterdag 21 augustus 2021. Dit betekent dus dat mentoren en deelnemers, naast het digitale programma, ingedeeld worden op één van deze twee shifts.

Let op! Je kunt op dit moment helaas niet je voorkeur aangeven voor welke shift je ingedeeld wilt worden.

Dit scenario wordt in nauwe samenwerking met de onderwijsinstellingen – de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden – en de Gemeente Leiden afgestemd. Uiteraard zijn de bovengenoemde plannen onder voorbehoud en staat de veiligheid van onze deelnemers, vrijwilligers en partners voorop. We hopen jullie zo snel mogelijk meer informatie te kunnen geven.

Dit jaar zal de EL CID plaatsvinden in een hybride variant. Het betekent dat wij zowel een digitaal als een fysiek programma zullen organiseren. Onder voorbehoud zal het digitale programma plaatsvinden op donderdag 12 en vrijdag 13 augustus 2021.

We streven ernaar de eerstejaars daarnaast een fysiek programma aan te bieden van drie dagen. We zullen deze drie dagen tweemaal aanbieden, om rekening te houden met de 1,5 meter afstand. Op deze manier zijn er minder deelnemers tegelijkertijd in de stad en is het makkelijker om op een veilige manier leuke evenementen verspreid over meerdere dagen aan te bieden. Het fysieke programma zal plaatsvinden van (1) maandag 16 tot en met woensdag 18 augustus 2021 en (2) van donderdag 19 tot en met zaterdag 21 augustus 2021. Dit betekent dus dat mentoren en deelnemers, naast het digitale programma, ingedeeld worden op één van deze twee shifts. 

Het fysieke programma vindt voor de studenten van Hogeschool Leiden -onder voorbehoud van de landelijke maatregelen- plaats van maandag 16 tot en met woensdag 18 augustus 2021. Begin juli is de indeling voor de Universitaire studenten bekend gemaakt. Deze kun je hier bekijken! 

Dit scenario wordt in nauwe samenwerking met de onderwijsinstellingen – de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden – en de Gemeente Leiden afgestemd.

 

De EL CID wordt georganiseerd door een commissie van zes studenten. Deze commissie maakt deel uit van Universiteit Leiden en Hogeschool Leiden. De universiteit en de hogeschool willen dat de aankomende studenten kennis kunnen maken met alle mogelijke facetten van het leven van een student. Het doel van de EL CID is om aan de eerstejaars alles te laten zien wat Leiden te bieden heeft. Ze nemen onder andere een kijkje in het gebouw waar ze gedurende het jaar colleges zullen volgen, in het centrum en op studentenverenigingen die zich richten op de meest uiteenlopende onderwerpen. Zo zijn er verenigingen die zich richten op gezelligheid, sport, religie, muziek, cultuur of op verenigingen die internationaal georiënteerd zijn. Daarnaast toont het Universitair Sport Centrum (USC) welke sporten kunnen worden beoefend in Leiden en is er een mogelijkheid om musea te bezoeken.

 

Tijdens de EL CID kunnen studenten zich oriënteren op de mogelijkheden en ervoor kiezen om zich ergens bij aan te sluiten. We proberen alles wat de studentenstad Leiden te bieden heeft op een vrijblijvende en evenwichtige manier aan bod te laten komen.

Alle drie de programma’s zijn introductieweken voor studenten die nieuw zijn aan een instelling in Leiden. De weken helpen je om te stad te leren kennen, je studie en het studentenleven.

De EL CID wordt ieder jaar in de tweede week van augustus georganiseerd en richt zich op de Nederlandse studenten die hun bachelor starten in Leiden. Hier speelt de rol van studentenverenigingen een grotere rol dan bij de OWL. De EL CID is voor aankomende Nederlandstalige studenten aan de Universiteit en de Hogeschool Leiden. 

De OWL wordt twee keer per jaar georganiseerd (in januari en in de derde week van augustus) en is bedoeld voor uitwisselingsstudenten en internationale masterstudenten die aan Universiteit Leiden gaan studeren. In tegenstelling tot de EL CID richt de OWL zich op het overbrengen van de Nederlandse cultuur en taal en op het helpen van praktische zaken die voor Nederlanders als bekend worden verondersteld.

De HOP-week is speciaal voor studenten in Den Haag. Eveneens kunnen studenten van de masteropleidingen die zijn gesitueerd in Den Haag deelnemen aan de introductieweek.

Doe je een Nederlandse master? Dan kun je zeker de EL CID lopen. Ben je een internationale bachelor student? Kies dan voor de OWL-week! 

Klik hier om te kijken welke introductieweek het beste bij jou past! 

Nee, de EL CID is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Als aankomend student mag je zelf beslissen of je het introductieprogramma wilt lopen. Meedoen aan de EL CID biedt je als student wel een aantal belangrijke voordelen voor de rest van jouw studie:

In het mentorgroepje waar de deelnemer in wordt geplaatst, leer je alvast een aantal studiegenoten kennen. Op die manier gaan de deelnemers aan de EL CID niet alleen hun eerste weken van studie in.

De stad Leiden kent nog maar weinig geheimen voor een deelnemer na een EL CID lang het centrum te hebben doorkruist. Tijdens het introductieprogramma openen alle, voor studenten relevante organisaties en verenigingen, hun deuren. Bij sommige verenigingen is het alleen mogelijk om tijdens de EL CID lid te worden. Op de verschillende, gezellige activiteiten die plaatsvinden in de EL CID leert een deelnemer veel medestudenten kennen.

 

De EL CID is niet alleen een fantastische ervaring, maar ook meteen een goede start van de studie. Tijdens het faculteitenblok maakt de deelnemer kennis met het gebouw waarin je de rest van het jaar college zal volgen en tijdens het studieblok kunnen de studenten zich alvast oriënteren op de mogelijkheden naast de studie.

De EL CID is een fantastische periode waarin van alles wordt georganiseerd, van een studieblok tot een festival tot een voorzittersdebat tot straattheater.

U kunt met al uw vragen terecht bij de EL CID-balie. De EL CID-balie wordt bemand door vier of vijf personen die een jarenlange ervaring hebben binnen de organisatie. Zij hebben een antwoord op al uw vragen. Tijdens de EL CID zijn zij gevestigd in Studentencentrum Plexus. Het telefoonnummer van de EL CID-balie is 071 – 527 8327.

Tijdens de EL CID wordt op verschillende manieren toezicht gehouden. Uw zoon of dochter wordt ingedeeld in een groepje dat wordt begeleid door een of twee ouderejaars studenten, zogenaamde mentoren. Deze mentoren zijn tijdens de EL CID verantwoordelijk voor de groep.

Natuurlijk mag niet zomaar iedereen een groepje begeleiden. Een student moet eerst solliciteren voor de functie van mentor. Tijdens een gesprek wordt beoordeeld of hij of zij over genoeg verantwoordelijkheidsgevoel beschikt. Daarna moet de toekomstige mentor een verplichte training volgen, waarin onder andere wordt uitgelegd hoe groepsvorming werkt, hoe omgegaan moet worden met alcohol en waar de mentor terecht kan met problemen die hij of zij niet zelf op kan lossen. Na deze dag vullende training is de mentor klaargestoomd en helemaal klaar om de eerstejaars te laten zien hoe leuk Leiden is!

 

Bij elk onderdeel is minimaal één locatiemanager aanwezig. Dit is telkens één van de zes studenten die de EL CID hebben georganiseerd. Zij staan via portofoons in contact met het coördinatieteam (CT), dat is gehuisvest in studentencentrum Plexus. Dit team bestaat uit vier of vijf personen die een jarenlange ervaring binnen de organisatie hebben. Zij hebben alle telefoonnummers en informatie paraat om bij elke situatie een helpende hand bieden.

Tot slot is er bij elk onderdeel EHBO aanwezig. Zij bieden hulp in het geval van medische problemen en staan de hele EL CID paraat. Ook staat gedurende de EL CID een huisarts stand-by om eventuele patiënten te ontvangen, te behandelen en / of door te verwijzen.

Als student van Universiteit Leiden ben je sowieso welkom om de EL CID te lopen, ook al zal je minder te maken hebben met de stad Leiden! Je zult alvast veel over je studie te weten komen, je kunt je alsnog in het Leidse studentenleven storten en je maakt alvast vrienden met je toekomstige studiegenoten.

Let op! Er is geen programma in Den Haag tijdens de EL CID en je kunt helaas tijdens het studieblok niet naar Den Haag om je faculteit te bezoeken. De EL CID-commissie zorgt voor een alternatief voor dit studieblok.

 Het is mogelijk om zowel de EL CID te lopen als de HOP-week.

De EL CID is het algemene introductieprogramma voor studenten van Universiteit Leiden en Hogeschool Leiden. De EL CID wordt in opdracht van Universiteit Leiden georganiseerd door de Enige Leidse Commissie Introductie Dagen, een commissie die uit zes studenten bestaat. Tijdens de EL CID maak je op een leuke en ongedwongen manier kennis met alle aspecten van de stad Leiden en je studie. Er wordt van alles georganiseerd; denk aan activiteiten als een studieblok, een stadsspel, een sportblok, een champagnebrunch en een festival. Je mag aan alle onderdelen meedoen, maar niets is verplicht. In deze periode leer je al meteen medestudenten kennen. Je zit namelijk in een groepje met studenten van je eigen studie en studenten van een andere studie. De EL CID is geen ontgroening.

 

Tijdens de EL CID kun je je inschrijven voor een van de vele studentenverenigingen. Voor de meeste studentengezelligheidsverenigingen is de EL CID de enige mogelijkheid om je in te schrijven. Bij veel studentenverenigingen (dus niet bij alle) is het succesvol doorlopen van de kennismakingstijd een voorwaarde om een lidmaatschap te verkrijgen. Tijdens deze periode leer je de vereniging en je jaargenoten goed kennen. De kennismakingstijd van studentenverenigingen start na de EL CID.

 

Omdat de verschillende introducties na elkaar plaatsvinden, is het mogelijk om overal aan deel te nemen. Zo mis je niets van al het moois dat de stad en Leiden jou te bieden hebben!

Nee hoor! Als deelnemer maak je deel uit van een groepje van ongeveer 10 à 15 nieuwe studenten. De helft hiervan gaat dezelfde studie volgen als jij. Zo leer je gelijk een aantal studiegenoten goed kennen! Dit groepje wordt de hele EL CID begeleid door 1 of 2 mentoren – ouderejaars studenten – die de stad Leiden als geen ander kennen. Bij hen kun je terecht met al je vragen. Mentoren worden voor de EL CID door coaches getraind ter voorbereiding op het mentorschap.

Jazeker! Hoewel je niet in Leiden woont (en dat misschien ook helemaal niet van plan bent), zul je toch een groot deel van je studietijd in deze stad doorbrengen. Daarom is het handig om Leiden te leren kennen. Je leert niet alleen de stad kennen, maar ook verschillende op studenten gerichte faciliteiten en instanties. Daarnaast leer je mensen kennen die je misschien aan een kamer kunnen helpen.

Ja, als je een allergie of ziekte hebt of wanneer je om een andere reden niet deel kan nemen aan alle EL CID-maaltijden, is het toch mogelijk om mee te doen aan de EL CID. 

Tijdens de EL CID zullen we met de volgende allergieën rekening houden: schelp- en schaaldieren, lactose, noten en vegetarisch. Staat jouw allergie hier niet bij? Dan krijg jij een deel van je inschrijfgeld terug. Dit dien je dan wel vóór de EL CID door te geven. Dit kan je aangeven bij je inschrijving of door een mailtje te sturen naar [email protected].

Na afloop van de EL CID zal je (mits je QR-codes niet gebruikt zijn!) een deel van je geld terug krijgen. Daarnaast is het mogelijk om je eten in de koelkast te bewaren op Studentencentrum Plexus, hier kan je eten ook opgewarmd worden.

Registratie & betaling

Wanneer je aan de Universiteit Leiden of Hogeschool Leiden hebt ingeschreven dan ontvang je een uitnodiging op je e-mail. Deze mail zal je ontvangen vanaf 11 juni 2021. Uitnodiging niet ontvangen? Stuur dan een mailtje naar [email protected]

Om je inschrijving compleet te maken, betaal je voor je deelname via internetbankieren. Je komt automatisch in het scherm waaruit je normaal internetbankiert. Met een paar klikken betaal je voor je deelname en maak je daarmee je inschrijving definitief. Let op: je bent pas bij ons geregistreerd wanneer je betaling succesvol is afgerond en je een bevestigingsmail hebt ontvangen.

Je krijgt een bevestiging van je inschrijving per mail opgestuurd. Bewaar deze e-mail goed! Een week voordat de EL CID start ontvang je als definitieve bevestiging het programma met je deelnemersnummer en groepsnummer. Als je geen mail hebt ontvangen, raden wij je aan even je spambox te controleren. Mocht je de mail niet hebben ontvangen, neem dan contact met ons op via [email protected] of 071-527 7993.

Aankomende universitaire studenten kunnen zicht vanaf 11 juni 2021 via een link in je mailbox inschrijven. Studenten van de Hogeschool ontvangen op 15 juni een mail met de inschrijflink. Heb je de mail niet ontvangen, maar wil jij wel deelnemen aan de EL CID? Stuur een mailtje naar [email protected]

Deelname aan de EL CID-week kost €85,- voor zowel het digitale als fysieke programma. Als jij je inschrijft voor de EL CID heb jij gedurende de EL CID en de weken erna toegang tot een groot virtueel platform. Op dit platform bieden wij jou allerlei informatie, evenementen en online vermaak. Voor dit bedrag krijg je tijdens het fysieke programma elke middag een lunch en zal er elke avond een warme maaltijd voor je klaar staan. Daarnaast heb je drie dagen toegang tot alle evenementen die georganiseerd worden.

Studenten van de Hogeschool zullen in de eerste shift langs mogen kunnen, van maandag 16 augustus tot en met woensdag 18 augustus.

Als Universitaire student kun je op dit moment helaas niet je voorkeur aangeven voor welke shift je ingedeeld wilt worden. Deze indeling maken wij op basis van studie en het maximale aantal deelnemers dat wij per dag in Leiden kunnen verwelkomen. Omdat er zoveel deelnemers zijn, is het voor ons helaas niet mogelijk om rekening te houden met ieders voorkeur voor een bepaalde fysieke dagen, sorry!

De indeling voor de studieblokken is begin juli bekend gemaakt en kun je hier vinden. 

Mocht je om bepaalde redenen niet kunnen deelnemen aan het fysieke programma, is er een mogelijkheid om alleen het digitale programma bij te wonen. Mail hiervoor naar [email protected]

De inschrijvingen voor de EL CID zijn sinds begin juni open. De deadline om je in te schrijven is op 6 augustus 2021.

Let op! De inschrijvingen zullen eerder dichtgaan als het maximum aantal deelnemers is bereikt. Dit jaar werkt de EL CID met een maximum aantal deelnemers in verband met het coronavirus. De veiligheid van deelnemers en mentoren heeft bij ons prioriteit. Door te werken met een maximum aantal deelnemers kan de organisatie de 1,5 meter waarborgen. Dus meld je snel aan om verzekert te zijn van een plek in de EL CID.

Als jij bijvoorbeeld nog op vakantie bent terwijl het digitale programma plaatsvindt (donderdag 12 en vrijdag 13 augustus), kan jij gewoon deelnemen aan de EL CID. Het digitale gedeelte kan jij deels op vakantie volgen als jij dat wilt. Als dit niet lukt, blijven de online evenementen en informatie nog zeker de hele maand augustus op het digitale platform staan. Zo kan jij dus alles nog teruglezen en terugkijken, mocht je hier op vakantie niet aan toekomen! Wel is het natuurlijk leuk om, terwijl jij op vakantie bent, alvast online kennis te maken met je groepje!

Dus ook als je alles online hebt gemist, kun je gewoon de drie fysieke dagen in de week van 16 augustus bijwonen en ben je van harte welkom in Leiden om de EL CID te lopen.

 

Dit is zeker mogelijk! Mocht je door omstandigheden niet in staat om fysiek naar Leiden te komen, bieden wij jou de optie aan om voor een gereduceerd tarief (10 euro) alleen het digitale programma te volgen. Dit programma zal plaatsvinden op donderdag 12 en vrijdag 13 augustus. Als je alleen het digitale programma wilt volgen, stuur een mailtje naar [email protected]. Je ontvangt dan een aanmeldlink om je aan te melden voor het programma.

Als jij je inschrijft voor het digitale programma heb jij gedurende de EL CID en de weken erna toegang tot een groot virtueel platform. Op dit platform bieden wij jou allerlei informatie, evenementen en online vermaak. Zo kun je alvast online kennis maken met jouw faculteit en studiegenoten; kun je online meedoen aan een kookshow, studentenquiz en bingo; en kun je er door middel van een kieswijzer achter komen of een studentenvereniging, studievereniging of vrijwilligersorganisatie misschien iets voor jou is.

Als je een studie gaat doen waar een numerus fixus geldt, kun je je gewoon inschrijven voor de EL CID. Als je wordt uitgeloot en je niet in Leiden gaat studeren, kan je je inschrijfgeld terugkrijgen wanneer je vóór 1 augustus 2021 je afmelding via [email protected] hebt doorgegeven. Na deze datum is er geen restitutie meer mogelijk van je inschrijfgeld.

Ja, je bent van harte welkom! Voor masterstudenten creëren we zelfs speciale groepjes met alleen masterstudenten, zodat je met leeftijdsgenoten in één groep zit. Op deze manier kun jij ook als masterstudent Leiden leren kennen! 

Als je je eenmaal hebt aangemeld en je betaling is afgerond, kan je in principe je inschrijfgeld niet terugkrijgen. Je komt alleen in aanmerking voor restitutie van je inschrijfgeld als je niet bent toegelaten tot je studie of als je door persoonlijke omstandigheden verhinderd bent deel te nemen aan de EL CID. In deze gevallen kan je je afmelden via: [email protected] Je krijgt in die specifieke gevallen je volledige inschrijfgeld terug wanneer je vóór 1 augustus 2021 je afmelding via dit e-mailadres hebt doorgegeven. 

Let op: voor de betaling van de slaapzaal geldt dat je geen aanspraak kan maken op restitutie.

Inschrijven gaat het makkelijkst als je kunt betalen via iDEAL. Heb je geen mogelijkheid om te betalen via iDEAL en zijn er geen mensen in je omgeving die je kunnen helpen, of zijn er problemen met je betaling? Neem dan contact op met Commissaris Deelnemers Wilke Geurds via 071 527 7993 of [email protected].

Samen zullen wij kijken hoe wij jou betaling succesvol kunnen afronden, zodat je deel kunt nemen aan de EL CID.

Coronamaatregelen

Tijdens de EL CID worden de landelijke maatregelen, geldend vanaf 2 augustus 2021, opgesteld door de overheid aangehouden. Dit houdt het volgende in:

 • Er wordt 1,5 meter afstand gehouden
 • Bij het tonen van toegangsbewijzen en een QR-code uit de Corona-Checkapp op een buitenlocatie tot 750 personen, kan de 1,5 meter regel losgelaten worden.
 • Bij het tonen van toegangsbewijzen en een QR-code uit de Corona-Checkapp op een binnenlocatie tot 750 personen, wordt de 1,5 meter regel gehanteerd.
 • Bij het tonen van toegangsbewijzen en een QR-code uit de Corona-Checkapp op een binnen- of buitenlocatie met meer dan 750 personen, wordt de 1,5 meter regel gehanteerd.

Tijdens de EL CID heb je bij elk activiteit een geldige QR-code nodig om deel te kunnen nemen. Dit betekent dat je als deelnemer elke 24 uur een nieuwe antigeentest moet laten afnemen. Gelukkig hebben wij onze eigen coronateststraat in Leiden, waar jij met jouw groepje op een vast moment wordt ingedeeld. Wanneer je volledig gevaccineerd bent of een corona herstelbewijs hebt, heb je al een QR-code in de app. Wel adviseren wij nog steeds om je dagelijks te laten testen. Op die manier hopen wij een zo veilig mogelijke introductieweek te organiseren.

Tijdens de EL CID zijn alle activiteiten afgesloten en alleen toegankelijk met een geldige QR-code uit de Corona-Checkapp en een bevestiging van inschrijving voor de specifieke activiteit, via de EL CID app. Bij de ingang worden beiden gecontroleerd door crewleden van de EL CID.
Geen geldige QR-code of inschrijfbewijs = geen toegang tot de activiteit!

Dat is natuurlijk ontzettend vervelend, maar het betekent dat de EL CID er voor jou op zit. De GGD en EL CID-organisatie adviseren om zo snel mogelijk een veilige manier te vinden om naar huis te gaan. Wel belangrijk om eerst even contact op te nemen met het coronanummer van de EL CID (06-23583754). Daar kan je jouw vragen stellen en kan je geholpen worden als dat nodig is.

Dat is heel vervelend, maar helaas kan je dan niet deelnemen aan het fysieke deel van de EL CID. De GGD adviseert om direct minimaal 7 dagen in quarantaine te gaan. Verdere informatie is te vinden op: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/quarantaine-en-isolatie

Tijdens de EL CID wordt je elke dag getest op corona. Het kan natuurlijk zijn dat je in de ochtend negatief test, maar in de loop van de dag corona gerelateerde klachten ontwikkeld. Dat betekent helaas dat je naar huis zult moeten gaan om een PCR-test bij de GGD te laten afnemen.

Het belangrijkste is dat je ten alle tijden een geldige QR-code kunt laten zien om toegang te krijgen tot de activiteiten van de EL CID. Toch raden wij aan om elke dag, en de dag van te voren, een test af te nemen. Op die manier proberen we een zo veilig mogelijke EL CID te organiseren. We kunnen je uiteraard niet verplichten de testen wanneer je wel volledig gevaccineerd bent.

Het belangrijkste is dat je ten alle tijden een geldige QR-code kunt laten zien om toegang te krijgen tot de activiteiten van de EL CID. Wanneer je in bezit bent van een herstelbewijs is dit dus geen probleem. Toch raden wij om elke dag te testen, zodat we op een zo veilig mogelijke manier de EL CID kunnen organiseren.

Vanuit de GGD is ons uitgelegd dat het afnemen van een antigeentest alleen controleert of je besmettelijk bent. Wanneer je corona hebt gehad en minimaal 24 uur klachtenvrij bent, zal je dus niet meer positief testen op een antigeentest. Een PCR test zal langer een positief resultaat opleveren.

Als iemand in het groepje positief test, moet degene met de positieve testuitslag in isolatie. Voor de rest van het groepje zijn er verschillende senario’s: 

 1. Ben je volledig gevaccineerd en heb je geen klachten?
  Je kan gewoon door met de EL CID.
 2. Ben je niet volledig gevaccineerd maar heb je wel continu 1,5 meter afstand gehouden?
  Je kan gewoon door met de EL CID.
 3. Ben je niet volledig gevaccineerd en heb je langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter doorgebracht?
  Helaas, dan zal je in quarantaine moeten! Ga zo snel mogelijk naar huis.

Alcohol- drugsbeleid

 • Het alcohol- en drugsbeleid van de EL CID geldt tijdens de gehele introductieweek.
 • Tijdens de EL CID wordt het bezit, gebruik, en/of onder invloed zijn van hard- en/of softdrugs niet getolereerd.
 • De EL CID-week verstrekt geen alcohol aan jongeren onder de 18 jaar.
 • Naast het eigenhandig nuttigen van alcohol onder de 18 jaar, is het tevens verboden alcohol door te spelen aan jongeren onder de 18 jaar oud of aan jongeren onder de 25 jaar die geen geldig legitimatiebewijs kunnen tonen;
 • Er wordt alleen alcohol geschonken binnen de geldende schenktijden. Vanaf 14.00 wordt er alcohol geschonken in de EL CID. Wanneer het programma eindigt, per dag verschillend, wordt er geen alcohol meer geschonken.
 • Er wordt geen alcohol geschonken aan in staat van dronkenschap verkerende personen of zij die een bedreiging vormen voor de openbare orde, veiligheid of zedelijkheid;
 • Er is een gevarieerd aanbod van alcoholvrije dranken;
 • Tijdens de EL CID en de medewerkerstrainingen vóór de EL CID wordt onder geen beding aangedrongen op het gebruik van alcohol;
 • Er worden geen spelletjes gespeeld waarbij het drinken van alcohol wordt aangemoedigd;
 • De EL CID-commissie heeft het recht om tijdens de EL CID personen te weren die zichtbaar te veel gedronken hebben of onder invloed zijn van andere verdovende middelen;
 • Bij overtreding van het alcohol- en drugsbeleid of onverantwoord alcoholgebruik hebben de EL CID-commissie, Crew en Mentoren de plicht om deelnemers en andere bezoekers van de EL CID op hun gedrag te wijzen;
 • Het is voor alle medewerkers van de EL CID en deelnemers verplicht te allen tijde een geldig ID-bewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs) bij zich te hebben;

 

Over vragen over de regels omtrent het alcoholgebruik tijdens de week kunt u mailen naar [email protected].

Tijdens de EL CID wordt elke dag pas na 14.00 uur alcohol geschonken. De deelnemers hebben de mogelijkheid om alcoholische dranken te kopen, maar er zijn altijd alcoholvrije alternatieven verkrijgbaar. Tijdens de gehele week wordt GEEN gratis alcohol verstrekt aan de deelnemers.

De EL CID stelt elk jaar een alcoholbeleid op met behulp van Brijder Verslavingszorg, een instantie die gespecialiseerd is in verslavingszorg. Het alcoholbeleid wordt door EL CID en de studentenverenigingen getekend. Wanneer het beleid in de week niet wordt nageleefd, volgen sancties.

Sinds 2011 maakt de EL CID gebruik van twee kleuren polsbandjes, eentje voor deelnemers onder de 18 jaar en eentje voor deelnemers boven de 18 jaar. Crew en verenigingen worden geïnstrueerd dat deelnemers onder de 18 jaar geen alcohol mogen drinken.

De mentoren worden tijdens hun training ingelicht over de gevaren van alcohol. Zij zijn degenen die hun groepje in de gaten houden en ingrijpen als dat nodig is. Mocht blijken dat een mentor zich heeft misdragen, dan volgen sancties en indien nodig kan de mentor uit functie worden gezet. In dat geval zorgt de EL CID ervoor dat een nieuwe mentor zich over de groep ontfermt.

Meedoen met een beperking

Wanneer je een functiebeperking hebt of om een andere reden niet kunt deelnemen aan alle EL CID-activiteiten, is het toch mogelijk om aan de EL CID mee te doen. We zorgen er altijd voor dat je in een groepje geplaatst wordt met een ervaren en bekwame mentor. Daarnaast hoef je niet aan alle EL CID-activiteiten mee te doen.

Laat wel tijdens de week aan je mentor weten wanneer je een evenement overslaat, zodat hij of zij weet waar je bent. Op het inschrijfformulier kun je onder ‘opmerkingen over inschrijvingen” aangeven wat je functiebeperking is, zodat wij hier rekening mee kunnen houden. Neem eventueel contact op met Commissaris Deelnemers Wilke Geurds via telefoonnummer 071 527 7993 of via e-mail op [email protected].

English

Are you about to start your studies at Leiden University or the University of Applied Sciences Leiden? Then we invite you to take part in the biggest and best introduction week of the city: the EL CID. Each year about 4000 students participate in EL CID-week, so as a first-year student in Leiden you cannot afford to miss it! This year’s EL CID will take place around the 16th of August 2021. In this week you get to know the city, student life and your faculty.

The EL CID is not the only introduction week related to Leiden University. Most of the students participating in EL CID speak Dutch the programme will be in Dutch as well. The Orientation Week Leiden (OWL) is an introduction week that focusses on international students only. The Hague Orientation Programme (HOP) is organized for students starting their studies in the Hague. It is possible to combine the two or three introduction weeks.

Click here if you want to see which introduction week suits you the best.

There are three introduction programmes for students who are new to Leiden University. The introduction weeks help you get to know the city, your studies and student life.

The EL CID is organised every year in the second week of August. During the EL CID is the role of student associations more important than during the OWL. The EL CID is for prospective Dutch students at the University and the Hogeschool Leiden.

The OWL is organised twice a year (in January and in the third week of August) and is meant for exchange students and international master students who will study at Leiden University. Unlike the EL CID, the OWL focuses on passing on the Dutch culture and language and on helping with practical matters that are assumed to be familiar to Dutch people.

The HOP-week is especially for students in The Hague. Students from the master’s programmes situated in The Hague can also participate in the introduction week.

Are you doing a Dutch master’s degree? Then you can participate in the EL CID.  Are you an international bachelor’s student? Then choose the OWL-week!

Ouders

Nee helaas, dit is niet mogelijk. De EL CID wordt uitsluitend georganiseerd voor eerstejaars studenten. Wilt u als ouder meer informatie over de EL CID? Klik dan hier! 

In dat geval neemt u contact op met het coördinatieteam (CT). Dit team beschikt over alle nodige informatie, inclusief telefoonnummers van de andere leden van het groepje waarin uw zoon of dochter is ingedeeld. Ook het nummer van de mentor is bij hen bekend. Zij kunnen contact leggen met iemand en doorgeven dat uw zoon of dochter contact met u op moet nemen.

Het telefoonnummer van het CT is 071 527 8327.

Tijdens de EL CID wordt elke dag pas na 14.00 uur alcohol geschonken. De deelnemers hebben de mogelijkheid om alcoholische dranken te kopen, maar er zijn altijd alcoholvrije alternatieven verkrijgbaar. Tijdens de gehele EL CID wordt GEEN gratis alcohol verstrekt aan de deelnemers.

De EL CID stelt elk jaar een alcoholbeleid op met behulp van Brijder Verslavingszorg, een instantie die gespecialiseerd is in verslavingszorg. Het alcoholbeleid wordt door EL CID en de studentenverenigingen getekend. Wanneer het beleid in de EL CID niet wordt nageleefd, volgen sancties.

 

Sinds 2011 maakt de EL CID gebruik van twee kleuren polsbandjes, eentje voor deelnemers onder de 18 jaar en eentje voor deelnemers boven de 18 jaar. Crew en verenigingen worden geïnstrueerd dat deelnemers onder de 18 jaar geen alcohol mogen drinken.

De mentoren worden tijdens hun training ingelicht over de gevaren van alcohol. Zij zijn degenen die hun groepje in de gaten houden en ingrijpen als dat nodig is. Mocht blijken dat een mentor zich heeft misdragen, dan volgen sancties en indien nodig kan de mentor uit functie worden gezet. In dat geval zorgt de EL CID ervoor dat een nieuwe mentor zich over de groep ontfermt.

U kunt met al uw vragen terecht bij het coördinatieteam (CT). Het CT bestaat uit vier of vijf personen die jarenlange ervaring hebben binnen de organisatie. Zij hebben een antwoord op al uw vragen. Tijdens de EL CID zijn zij gevestigd in Studentencentrum Plexus. Het telefoonnummer van het CT is 071 527 8327.

Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan contact op met onze commissaris deelnemers Wilke Geurds. Dit kan via [email protected] of door 071 – 5277993 te bellen. Wij zijn te bereiken op werkdagen tussen 10:00 uur en 17:00 uur. 

NIEUWS

Lees hier het laatste nieuws over de organisatie van de EL CID 2022!

TMT en CreAcie gezocht!

Ben jij een enthousiaste Leidse student en wil jij je actief inzetten voor de enige echte EL CID? Geef je dan nu op voor één van onze commissies! Wij zijn op zoek naar een nieuwe Crew & Activiteitencommissie (CreAcie) en Trainer Mentor Trainer-commissie (TMT)!

Lees verder »

Media Commissie Gezocht!

MediaCie Gezocht! Voor de MediaCie van EL CID 2022 zijn we op zoek naar mensen die hun talenten het hele jaar door willen tentoonstellen bij projecten van de EL CID.

Lees verder »

Inschrijvingen EL CID zijn gesloten! Je kan je alleen nog aanmelden voor het digitale programma.

Dagen
Uren
Minuten
Seconden