FAQ

Algemeen

De EL CID is de officiële introductieweek van de Universiteit- en Hogeschool Leiden. Tijdens de EL CID-week maken alle nieuwe studenten van Leiden kennis met de stad, hun nieuwe studie en het studentenleven! Sinds 2023 werken we ook samen met de Leidse mbo instellingen. De EL CID vindt plaats van 12 t/m 16 augustus 2024. 

De EL CID wordt georganiseerd door een bestuur van vijf studenten. Dit bestuur maakt deel uit van Universiteit Leiden en Hogeschool Leiden. De Universiteit en de Hogeschool willen dat de aankomende studenten kennis kunnen maken met alle mogelijke facetten van het leven van een student. Het doel van de EL CID is om aan de eerstejaars alles te laten zien wat Leiden te bieden heeft. Zo neem je onder andere een kijkje in het gebouw waar je gedurende het jaar colleges zal volgen, in de binnenstad en op studentenverenigingen die zich richten op de meest uiteenlopende onderwerpen. Zo zijn er verenigingen die zich richten op gezelligheid, sport, religie, muziek, cultuur. Ook zijn er verenigingen die internationaal georiënteerd zijn. Daarnaast toont het Universitair Sport Centrum (USC) welke sporten kunnen worden beoefend in Leiden en kun je in onze museumtocht de Leidse musea ontdekken.

 

Tijdens de EL CID kunnen studenten zich oriënteren op de mogelijkheden en ervoor kiezen om zich bij een vereniging aan te sluiten. We proberen alles wat de studentenstad Leiden te bieden heeft op een vrijblijvende en evenwichtige manier aan bod te laten komen.

Nee, de EL CID is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Als aankomend student mag je zelf beslissen of je het introductieprogramma wilt lopen. Meedoen aan de EL CID biedt je als student wel een aantal belangrijke voordelen voor de rest van jouw studie:

In het mentorgroepje waar je als deelnemer in wordt geplaatst leer je alvast een aantal studiegenoten kennen. Op die manier ga je als deelnemer aan de EL CID niet alleen de eerste weken van je studie in. Op de verschillende, gezellige activiteiten die plaatsvinden in de EL CID leert je ook nog eens veel medestudenten kennen, die je later in het jaar nog vaak tegen zal komen.

De stad Leiden kent nog maar weinig geheimen voor een deelnemer na een EL CID lang het centrum te hebben doorkruist. Tijdens het introductieprogramma openen de deuren van alle voor studenten relevante organisaties en verenigingen. Bij sommige verenigingen is het ook alleen mogelijk om tijdens de EL CID lid te worden. 

 

De EL CID is niet alleen een fantastische ervaring, maar ook meteen een goede start van de studie. Tijdens het faculteitenblok maak je kennis met het gebouw waarin je de rest van het jaar college zal volgen.

Kortom; de EL CID is een fantastische periode waarin van alles wordt georganiseerd, van een studieblok tot een festival tot een voorzittersdebat tot een museumtocht.

Jazeker! Hoewel je niet in Leiden woont (en dat misschien ook helemaal niet van plan bent), zul je toch een groot deel van je studietijd in deze stad doorbrengen. Daarom is het handig om Leiden te leren kennen. Je leert niet alleen de stad kennen, maar ook verschillende op studenten gerichte faciliteiten en instanties. Daarnaast leer je mensen kennen die je misschien aan een kamer kunnen helpen.

Nee hoor! Als deelnemer maak je deel uit van een groepje van ongeveer 15 nieuwe studenten. Het doel is om groepjes samen te stellen met mensen die hetzelfde studeren als jij. Zo leer je gelijk een aantal studiegenoten goed kennen! Dit groepje wordt de hele EL CID begeleid door 2 mentoren – ouderejaars studenten – die de stad Leiden als geen ander kennen. Bij hen kun je terecht met al je vragen. Mentoren worden voor de EL CID door coaches getraind ter voorbereiding op het mentorschap.

Alle drie de programma’s zijn introductieweken voor studenten die nieuw zijn aan een instelling in Leiden. De weken helpen je om te stad te leren kennen, je studie en het studentenleven.

De EL CID wordt ieder jaar in de tweede week van augustus georganiseerd en richt zich op de Nederlandse studenten die hun bachelor starten in Leiden. Hier speelt de rol van studentenverenigingen een grotere rol dan bij de OWL. De EL CID is voor aankomende Nederlandstalige studenten aan de Universiteit en de Hogeschool Leiden. 

De OWL wordt twee keer per jaar georganiseerd (in januari en in de derde week van augustus) en is bedoeld voor uitwisselingsstudenten en internationale masterstudenten die aan Universiteit Leiden gaan studeren. In tegenstelling tot de EL CID richt de OWL zich op het overbrengen van de Nederlandse cultuur en taal en op het helpen van praktische zaken die voor Nederlanders als algemeen bekend worden verondersteld.

De HOP-week is speciaal voor studenten in Den Haag. Eveneens kunnen studenten van de masteropleidingen die zijn gesitueerd in Den Haag deelnemen aan de introductieweek.

Doe je een Nederlandse master? Dan kun je zeker de EL CID lopen. Ben je een internationale bachelor student? Kies dan voor de OWL-week! 

Klik hier om te kijken welke introductieweek het beste bij jou past! 

Je kunt met al je vragen terecht bij de EL CID-balie. De EL CID-balie wordt bemand door vijf of zes personen die een jarenlange ervaring hebben binnen de organisatie. Zij hebben een antwoord op al je vragen. Tijdens de EL CID zijn zij gevestigd in Studentencentrum Plexus. Het telefoonnummer van de EL CID-balie is 071 – 527 8327.

Tijdens de EL CID wordt op verschillende manieren toezicht gehouden. Uw zoon of dochter wordt ingedeeld in een groepje dat wordt begeleid door twee ouderejaars studenten, zogenaamde mentoren. Deze mentoren zijn tijdens de EL CID verantwoordelijk voor de groep.

Natuurlijk mag niet zomaar iedereen een groepje begeleiden. Een student moet eerst solliciteren voor de functie van mentor. Tijdens een gesprek wordt beoordeeld of hij of zij over genoeg verantwoordelijkheidsgevoel beschikt. Daarna moet de toekomstige mentor een verplichte training volgen, waarin onder andere wordt uitgelegd hoe groepsvorming werkt, hoe omgegaan moet worden met alcohol en waar de mentor terecht kan met problemen die hij of zij niet zelf op kan lossen. Na deze dag vullende training is de mentor klaargestoomd en helemaal klaar om de eerstejaars te laten zien hoe leuk Leiden is!

Bij elk onderdeel is minimaal één locatiemanager aanwezig. Dit is telkens één van de vijf studenten die de EL CID hebben georganiseerd. Zij staan via portofoons in contact met het coördinatieteam (CT), dat is gehuisvest in studentencentrum Plexus. Dit team bestaat uit vijf of zes personen die een jarenlange ervaring binnen de organisatie hebben. Zij hebben alle telefoonnummers en informatie paraat om bij elke situatie een helpende hand bieden.

Tot slot is er bij de nodige evenementen EHBO aanwezig. Zij bieden hulp in het geval van medische problemen en staan de hele EL CID paraat. Ook staat gedurende de EL CID een huisarts stand-by om eventuele patiënten te ontvangen, te behandelen en / of door te verwijzen.

De EL CID is het algemene introductieprogramma voor studenten van Universiteit Leiden en Hogeschool Leiden. De EL CID wordt in opdracht van Universiteit Leiden en Hogeschool Leiden georganiseerd door het EL CID bestuur; vijf studenten die zich een jaar lang voor de EL CID inzetten. Tijdens de EL CID maak je op een leuke en ongedwongen manier kennis met alle aspecten van de stad Leiden en je studie. Er wordt van alles georganiseerd; denk aan activiteiten als een studieblok, een stadsspel, een sportblok, een champagnebrunch en een festival. Je mag aan alle onderdelen meedoen, maar niets is verplicht. In deze periode leer je al meteen medestudenten kennen. De EL CID is geen ontgroening.

 

Tijdens de EL CID kun je je inschrijven voor een van de vele studentenverenigingen. Voor de meeste gezelligheidsverenigingen kan je je alleen tijdens de EL CID inschrijven. Bij veel studentenverenigingen (dus niet bij alle) is het succesvol doorlopen van de kennismakingstijd een voorwaarde om een lidmaatschap te verkrijgen. Tijdens deze periode leer je de vereniging en je jaargenoten goed kennen. De kennismakingstijd van studentenverenigingen start vaak direct de maandag na de EL CID.

 

Omdat de verschillende introducties na elkaar plaatsvinden, is het mogelijk om overal aan deel te nemen. Zo mis je niets van al het moois dat de stad en Leiden jou te bieden hebben!

Voor meer informatie over verenigingen kun je kijken op de website van de Plaatselijke Kamer van Verenigingen van Leiden: studentenstadleiden.nl

 

Registratie & betaling

Op dit moment zijn de inschrijvingen gesloten! Op 1 mei 2024 gaan de inschrijvingen open. Als je je heb ingeschreven voor een opleiding bij de Hogeschool of Universiteit Leiden dan ontvang je begin mei een mail van de EL CID. Deze mail bevat een inschrijflink waarmee je je kan inschrijven. midden juni zal een reminder mail worden verstuurd, deze bevat ook een inschrijflink. Heb je geen mail ontvangen? Mail dan naar deelnemers@elcid.leidenuniv.nl

Deelname aan de EL CID-week kost €99,-. Voor dit bedrag krijg je elke middag een lunch en zal er elke avond een warme maaltijd voor je klaar staan. Als je je inschrijft voor de EL CID heb je van augustus tot eind oktober toegang tot een app die boordevol informatie staat over de stad Leiden, alle studentenverenigingen, en handige tips voor het studentenleven. 

De inschrijvingen voor de EL CID zijn op dit moment nog gesloten! De inschrijvingen gaan 1 mei 2024 open voor de EL CID 2024. Inschrijven kan tot en met 31 juli 2024, daarna zullen de inschrijvingen voor de EL CID sluiten. Let op! De inschrijvingen zullen eerder dichtgaan als het maximum aantal deelnemers is bereikt. Dus meld je na 1 mei snel aan om verzekerd te zijn van een plek in de EL CID.

Als je je eenmaal hebt aangemeld en je betaling is afgerond, kan je je inschrijfgeld niet terugkrijgen. Je komt alleen in aanmerking voor restitutie van je inschrijfgeld als je niet bent toegelaten tot je studie of bent gezakt voor je examens. In deze gevallen kan je je vóór 1 augustus 2024 afmelden door te mailen naar deelnemers@elcid.leidenuniv.nl

Heeft er zich een ernstige persoonlijke situatie voorgedaan waardoor je onverhoopt niet meer mee kan doen? Mail dan naar deelnemers@elcid.leidenuniv.nl en mogelijk krijg je een deel van je inschrijfgeld terug

Praktische informatie

Tijdens de EL CID bieden wij voor de mensen die zich hiervoor hebben aangemeld een slaapplek aan in het Universitair sportcentrum en in een nog nader te bepalen locatie. Het is mogelijk om hier al van gebruik te maken op zondagavond vanaf 20:00. Het is ook mogelijk om tijdens het verzamelen op maandag je spullen achter te laten en deze zullen voor jou naar de slaapzaal worden gebracht. 

BELANGRIJK: je moet zelf je eigen matje en slaapzak meenemen voor de slaapzaal. 

Een paar dagen voor de EL CID zal je een informatiemail ontvangen waarin alle informatie betreffende de slaapzaal zal staan. 

Tijdens de EL CID maken wij gebruik van de EL CID App. Deze app staat boordevol informatie over Leiden en alles wat de stad en alle studie/studentenverenigingen jou kunnen bieden. Meer informatie over de app komt binnenkort online.

Het verzamelen vindt plaats op maandag 12 augustus op de lammermarkt. Verzamelen gebeurt in twee shifts, de eerste is om half tien en de tweede om elf uur. Vlak voor de EL CID begint zal je te horen krijgen in welke shift jij ingedeeld bent. 

De EL CID is een drukke week waarin veel gebeurd en de zon zeer waarschijnlijk ook nog eens flink zal schijnen. Om deze reden raden wij het aan om de volgende zaken mee te nemen:

  • ID en Pinpas
  • Een fiets
  • comfortabele schoenen
  • zonnebrand
  • regenjas
  • sportkleding (optioneel voor sportblok)  
  • Een waterfles

Deelnemen

Voor informatie over deelnemen met een functieperking kun je terecht op onze toegankelijkheidspagina.

Ja, als je een allergie of ziekte hebt of een andere reden waardoor je niet deel kan nemen aan alle EL CID-maaltijden, is het toch mogelijk om mee te doen aan de EL CID. 

Tijdens de EL CID zullen we met de volgende allergieën rekening houden:  lactose. Alle maaltijden van de EL CID zullen vegetarisch zijn. Staat jouw allergie hier niet bij? Dan krijg jij een deel van je inschrijfgeld terug. Dit kun je dan tot 1 augustus 2024 doorgeven. Dit kan je aangeven bij je inschrijving, stuur vervolgens een mail naar deelnemers@elcid.leidenuniv.nl.

Na afloop van de EL CID zal je een deel van je geld terug krijgen. Als je zelf eten meeneemt is het mogelijk om je eten in de koelkast te bewaren op Studentencentrum Plexus, hier kan je eten ook opgewarmd worden.

Als mbo-student kun je deelnemen aan de mbo EL CID dag, zie voor meer informatie deze pagina over mbo deelname.

Ja, je bent van harte welkom! Voor masterstudenten creëren we zelfs speciale groepjes met alleen masterstudenten, zodat je met leeftijdsgenoten in één groep zit. Op deze manier kun jij ook als masterstudent Leiden leren kennen!

Als student van Universiteit Leiden ben je sowieso welkom om de EL CID te lopen, ook al zal je minder te maken hebben met de stad Leiden! Je zult alvast veel over je studie te weten komen, je kunt je alsnog in het Leidse studentenleven storten en je maakt alvast vrienden met je toekomstige studiegenoten.

Let op! Er is geen programma in Den Haag tijdens de EL CID. Tijdens het studieblok kan je wel naar Den Haag om je faculteit te bezoeken. 

Het is ook mogelijk om zowel de EL CID te lopen als de HOP-week.

Vanuit de EL CID stellen wij slaapplekken beschikbaar. Je kunt van 11 t/m 17 augustus 2024 in de slaapzaal slapen (dus vanaf één avond voor t/m de ochtend na de EL CID). Bij je inschrijving kan je aangeven of je in een slaapzaal van de EL CID wilt slapen. We vragen hier een kleine vergoeding voor, bovenop het inschrijfgeld.

Als je in een slaapzaal gaat slapen, zorg dan dat je zelf een luchtbed/matje, slaapzak en kussen meeneemt!

Het is tijdens de EL CID ook mogelijk om bij verenigingshuizen te slapen. Hiervoor moet je zelf de vereniging een mailtje sturen en vragen of er nog slaapplekken beschikbaar zijn.  

English

The EL CID is the introduction week to the city of Leiden for prospective Dutch speaking students. Each year about 3600 students participate in EL CID-week, so as a first-year Dutch speaking student in Leiden you cannot afford to miss it! 

Do you only speak English? Don’t worry, the EL CID is not the only introduction week related to Leiden University. The Orientation Week Leiden (OWL) is an introduction week that focusses on international students only. The Hague Orientation Programme (HOP) is organized for students starting their studies in the Hague. It is possible to combine the two or three introduction weeks.

Click here if you want to see which introduction week suits you the best.

There are three introduction programmes for students who are new to Leiden University. The introduction weeks help you get to know the city, your studies and student life.

The EL CID is organised every year in the second week of August. During the EL CID the role of student associations is more important than during the OWL. The EL CID is for prospective Dutch students at the University and the Hogeschool Leiden.

The OWL is organised twice a year (in January and in the third week of August) and is meant for exchange students and international master students who will study at Leiden University. Unlike the EL CID, the OWL focuses on passing on the Dutch culture and language and on helping with practical matters that are assumed to be familiar to Dutch people.

The HOP-week is especially for students in The Hague. Students from the master’s programmes situated in The Hague can also participate in the introduction week.

Are you doing a Dutch master’s degree? Then you can participate in the EL CID.  Are you an international bachelor’s student? Then choose the OWL-week!

Click here if you want to see which introduction week suits you the best

Ouders

Nee, dit is niet mogelijk. De EL CID wordt uitsluitend georganiseerd voor eerstejaars studenten. Wilt u als ouder meer informatie over de EL CID? Klik dan hier! 

In dat geval neemt u contact op met het coördinatieteam (CT). Dit team beschikt over alle nodige informatie, inclusief telefoonnummers van de andere leden van het groepje waarin uw zoon of dochter is ingedeeld. Ook het nummer van de mentor is bij hen bekend. Zij kunnen contact leggen met iemand en doorgeven dat uw zoon of dochter contact met u op moet nemen.

Het telefoonnummer van het CT is 071 527 8327.

Informatie over de omgang met alcohol en drugs is te vinden in ons alcohol- en drugsbeleid.

U kunt met al uw vragen terecht bij het coördinatieteam (CT). Het CT bestaat uit vijf of zes personen die jarenlange ervaring hebben binnen de organisatie. Zij hebben een antwoord op al uw vragen. Tijdens de EL CID zijn zij gevestigd in Studentencentrum Plexus. Het telefoonnummer van het CT is 071 527 8327.

Tijdens de EL CID wordt op verschillende manieren toezicht gehouden. Uw zoon of dochter wordt ingedeeld in een groepje dat wordt begeleid door twee ouderejaars studenten, zogenaamde mentoren. Deze mentoren zijn tijdens de EL CID verantwoordelijk voor de groep.

Natuurlijk mag niet zomaar iedereen een groepje begeleiden. Een student moet eerst solliciteren voor de functie van mentor. Tijdens een gesprek wordt beoordeeld of hij of zij over genoeg verantwoordelijkheidsgevoel beschikt. Daarna moet de toekomstige mentor een verplichte training volgen, waarin onder andere wordt uitgelegd hoe groepsvorming werkt, hoe omgegaan moet worden met alcohol en waar de mentor terecht kan met problemen die hij of zij niet zelf op kan lossen. Na deze dag vullende training is de mentor klaargestoomd en helemaal klaar om de eerstejaars te laten zien hoe leuk Leiden is!

Bij elk onderdeel is minimaal één locatiemanager aanwezig. Dit is telkens één van de vijf studenten die de EL CID hebben georganiseerd. Zij staan via portofoons in contact met het coördinatieteam (CT), dat is gehuisvest in studentencentrum Plexus. Dit team bestaat uit vijf of zes personen die een jarenlange ervaring binnen de organisatie hebben. Zij hebben alle telefoonnummers en informatie paraat om bij elke situatie een helpende hand bieden.

Tot slot is er bij de nodige evenementen EHBO aanwezig. Zij bieden hulp in het geval van medische problemen en staan de hele EL CID paraat. Ook staat gedurende de EL CID een huisarts stand-by om eventuele patiënten te ontvangen, te behandelen en / of door te verwijzen.

Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan contact op met ons Lid Deelnemers Merel van Dartel. Dit kan via deelnemers@elcid.leidenuniv.nl of door 071 – 5277993 te bellen. Wij zijn te bereiken op werkdagen tussen 10:00 uur en 16:00 uur.