Wat is EL CID?

De EL CID-week is de officiële introductieweek van de Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden. Het is een feestelijke start van je studentenleven en heeft dan ook op geen enkele manier met ‘ontgroenen’ te maken. Om te weten wat je mogelijkheden zijn als student is de EL CID-week lopen een must!

Tijdens de EL CID-week leer je de stad, je studie en het studentenleven kennen. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd om stad, studie en studentenleven te leren kennen. Denk aan een informatiemarkt, springkussenfestival, champagnebrunch, music night en nog veel meer!

Kosten

Deelname aan de EL CID-week kost €85,-. Voor dit bedrag krijg je elke middag een lunch en zal er elke avond een warme maaltijd voor je klaar staan. Daarnaast heb je de hele week toegang tot alle evenementen die georganiseerd worden. Ontbijten kun je elke dag tegen een kleine vergoeding op de verenigingen.

Om het inschrijfgeld te betalen, moet je gebruik maken van iDEAL. Als betalen via iDEAL niet mogelijk is voor jou, kun je vragen of iemand anders dit voor jou wilt doen. Of neem contact op met de penningmeester van de EL CID. 

Social Media

Slaapplek

Het is erg handig als jij tijdens de EL CID-week een slaapplek hebt in Leiden. Er zijn twee grote slaapzalen beschikbaar van zondag 9 augustus tot zaterdagochtend 15 augustus. Bij je inschrijving kan je aangeven of je gebruik wilt maken van de slaapzaal. De kosten hiervoor zijn €30,-. De inschrijvingen voor de slaapzaal gaan erg snel. Schrijf je dus snel in, want vol = vol!

Hiernaast is het mogelijk om in een studentenhuis te slapen van een vereniging. Via onderstaande links kun je contact met hen opnemen:


L.V.V.S Augustinus
SSR-Leiden
V.S.L. Catena
A.L.S.V. Quintus
NSL
Asopos de Vliet
K.S.R.V. Njord
A.L.S.Z.V. De Blauwe Schuit
 

Paklijst

Uiteraard wil je goed voorbereid naar de EL CID komen. Neem deze dingen in ieder geval mee:

 • Programmaboekje
 • ID
 • Regenjas
 • Schone kleren voor vijf dagen
 • Oplader(s)
 • Handdoeken
 • Lekkere loopschoenen
 • Zonnebrand
 • Fiets
 • Sport- en zwemkleding
 • Slaap je in de slaapzaal? Neem een matje en slaapzak mee
 • Medicijnen
 • Cash geld

Tien redenen

 1. Je maakt nieuwe vrienden voor de rest van je studententijd.

 2. Enthousiaste en ervaren mentoren nemen je onder hun hoede. 

 3. Je werpt een eerste blik op jouw studie.

 4. Er zijn fantastische evenementen, zoals feestjes, een informatiemarkt en een festival!

 5. Je krijgt een uniek kijkje in het rijke Leidse studentenleven. Alleen in de EL CID-week openen alle studentenverenigingen hun deuren voor alle deel­nemers. 

 6. Je kunt kennismaken met sport. 

 7. Je verkent de stad! 

 8. De EL CID-week is ook een culturele kennismaking. 

 9. Er worden fantastische feesten georganiseerd. 

 10. Voor het geld hoef je het niet te laten. Voor €85,- krijg je vijf dagen avondeten, vijf dagen lunch, een prachtig festival, leerzame workshops, talloze feesten en nog veel en veel meer!

Nog geen 18 jaar?

De EL CID is voor iedere aankomend student in Leiden. Als niet 18-jarige ben je dus natuurlijk van harte welkom bij alle programmaonderdelen van de EL CID! Je bent ook zeker niet de enige, want rond de 30% is nog minderjarig.  Nog steeds aan het twijfelen? Toen Mayke, student Sociaal Pedagogische Hulpverlening, deelnam aan de EL CID-week was ze nog 16. We spraken haar persoonlijk:

Hoe heb je de EL CID-week ervaren?
“De EL CID-week was een eye-opener voor me. Ik was al vaker in Leiden geweest, maar ik keek opeens vanuit het oogpunt van een student naar de stad, waar ik drie weken na de introductieweek ging studeren. Ik heb dingen gezien in de week die je als gewone burger niet meekrijgt, zoals studentenverenigingen en studentenkamers.”

Je mocht nog geen alcohol drinken in de EL CID. Hoe was dat?
"Ik heb er nooit last van gehad dat ik nog geen 18 was. Er zijn zo veel mensen die niet drinken tijdens de week, dat hoeft ook helemaal niet. Ik zat met andere minderjarigen in een groep en de anderen maakten er totaal geen probleem van. Op alle activiteiten en feesten was de sfeer heel goed, dus ik kon me daar prima vermaken.”

Waarom zou je ook onder de 18 mee moeten doen aan de EL CID-week?
“Het is de ideale voorbereiding op hoe je leven eruit gaat zien; nieuwe mensen ontmoeten, de stad en het bruisende studentenleven. Vanuit Friesland ben ik hier gekomen, dus alles was nieuw voor me. Dankzij de EL CID ben ik helemaal gewend geraakt in Leiden. Na de week kende ik bijvoorbeeld de weg naar mijn faculteit en had ik al vrienden gemaakt.”

Mocht je nog vragen hebben over de EL CID dan kun je mailen naar deelnemers@elcid.leidenuniv.nl

Over de EL CID

De EL CID staat voor de Enige Leidse Commissie Introductie Dagen. De EL CID is de commissie die al 51 jaar de introductieweek organiseert voor alle eerstejaarsstudenten van de Hogeschool Leiden en de Universiteit Leiden. De week zal dit jaar plaats vinden van maandag 10 tot en met vrijdag 14 augustus 2020. Om te weten wat je mogelijkheden zijn als student is de EL CID-week lopen een must!