Informatiemarkt: meer dan studie alleen!

Informatiemarkt: meer dan studie alleen!

Vanaf 13:00 uur waren de Beestenmarkt en de Nieuwe Rijn omgetoverd tot twee grote informatiemarkten die jou als toekomstige student alle praktische zaken van het Leidse studentenleven lieten zien. Als je er was, is het je vast niet ontgaan dat de flyers en promotiepraatjes je om de oren vlogen.

Op de Beestenmarkt namen vooral de sportverenigingen een groot gedeelte van de markt in bezit. Rugby, frisbee, stijldansen, duiken, surfen of liever toch gewoon voetbal of hockey? Er was voor ieder wat wils en bovendien trokken de verenigingen alles uit de kast. Stickers, pennen, pizza’s, foto’s, tassen, zonnebrand, goodiebags en slush puppy’s: het was er allemaal. Of al deze promotiepraatjes- en artikelen werken? Blijkbaar wel. Zo haalde handbalvereniging Saturnus vorig jaar tijdens de EL CID-week ruim 20 nieuwe leden binnen. S.T.V. Qravel, studententennisvereniging, kreeg er vorig jaar zelfs 95 nieuwe leden bij. Na de KMT liep dat aantal nog eens op tot 110 nieuwe leden.

Ook als je op zoek was naar andere activiteiten dan sport, dan kon je op de informatiemarkt genoeg vinden. Zo brengt Leiden United nationale en internationale studenten bij elkaar door elk semester diners te organiseren bij de grote verenigingen in Leiden en Den Haag. The Theosophical Society geeft één keer per week een lezing die je leert om zelf na te denken over allerlei maatschappelijke onderwerpen. Wetenschap, religie en filosofie staan daarbij in relatie met elkaar. Ook zeilvereniging Aelolus was er, die zeilvakanties organiseert voor jongeren tussen de 12-18 jaar die om medische, sociale of psychische redenen niet op vakantie kunnen gaan. Zij stonden dit jaar op de informatiemarkt om nieuwe vrijwilligers te trekken.

Waar de Beestenmarkt vooral gericht was op sport, was er op de Nieuwe Rijn juist weer veel informatie te vinden over allerlei andere praktische zaken. Genoeg informatie over hulp bij je studie: bijles, samenvattingen of stages voor in het buitenland. En ben je op zoek naar wat extra uitdaging? Dan is het honours college wellicht een optie: daar kan je naast je studie je talenten verder ontwikkelen. 

Zelfs de brandweer en de politie waren te vinden op de Nieuwe Rijn, want: veiligheid boven alles. Hoewel veel deelnemers nog wel op de foto zijn geweest in het bed van de brandweer – daar zijn we immers veilig, toch? –  liepen de meesten de politie voorbij. En dat terwijl wijkagent Dennis Perdok (44) er niet voor niets stond. Als wijkagent van de vijf grote verenigingen houdt hij zich veel bezig met studenten, de gemeente en de Plaatselijke Kamer van Verenigingen (PKVV). 'Door hier op de informatiemarkt te staan, probeer ik eigenlijk te zeggen "hier ben ik!". Ik hoop dat studenten zo onthouden wie ik ben. Uiteindelijk probeer ik de drempel zo laag mogelijk te maken, zodat ook nieuwe inwoners van Leiden bij me langs kunnen komen wanneer er problemen zijn.'

De informatiemarkt liet dus in ieder geval zien wat Leiden nog meer te bieden heeft dan alleen studie. Dus of je nu op zoek was naar sportverenigingen, gezelligheidsverenigingen, het bed van de brandweer of naar wijkagent Dennis: ze waren er allemaal!

KvZ

Foto: Willemijn Roebroek