Kraak je slaap: Een broodje in de hand of in dromenland

Kraak je slaap: Een broodje in de hand of in dromenland

Wie op donderdagochtend het Van der Werfpark inloopt, treft verspreid over het gras rode en blauwe zitzakken aan. De EL CID-deelnemers maken er gretig gebruik van. Sommigen met koffie en een broodje in de hand, anderen verkeren nog heerlijk in dromenland.
Dat de deelnemers na drie dagen EL CID hard aan cafeïne en slaap toe zijn, is wel duidelijk. Dat beamen ook Marieke Nolten (18) en Emma Rook (19), allebei aankomend student geschiedenis. Ze zijn even de Jumbo binnengelopen om een ontbijtje te halen. ‘Wel zo makkelijk, en nog goedkoper ook’, aldus Marieke. Wat ze tot nu toe van de EL CID vinden? ‘Leuk, maar ook wel heel vermoeiend hoor.’ Ik laat ze snel met rust, zodat ze hun dutje kunnen voortzetten.

Even verderop doen een paar deelnemers flink hun best voor een gezonde start van de dag: door hard door te trappen op een fiets maken ze hun eigen verse smoothie. Voor de kraam van Happy Tosti staan aardig wat deelnemers in de rij voor een anti-kater tosti. Ook bij Bakkerij van Maanen en zelfs bij McDonalds kan ontbijt gehaald worden.

Bij de silent yoga is het vroeg in de ochtend nog rustig: om 09:45 zijn er nog maar een paar sportievelingen die – onder toeziend oog van het standbeeld van burgemeester Van der Werff – zich rekken en strekken op hun matje. Ze hebben een koptelefoon op hun hoofd, die ervoor zorgt dat ze zich helemaal van het geroezemoes van de deelnemers kunnen afsluiten en zich op hun ademhaling kunnen concentreren.

Bij het lopen naar de uitgang kom ik Javier Tromp (18, Natuur- en sterrenkunde) en Remi Benschop (17, Commerciële economie) nog tegen. Ze zitten onder een boom te wachten op hun groepsgenoten. Wanneer ze gevraagd wordt wat ze tot nu toe van de EL CID-week vinden, vertellen ze dat tot nu toe alleen de slaapplek een beetje tegenvalt. ‘We slapen in de schaatshal, waar elke ochtend om half 8 de muziek en het licht aan gaan. Om half 10 worden we eruit gekickt. Het lijkt wel een vluchtelingenkamp.’ Remi heeft ook nog eens een lek luchtbed. Kraak je slaap? Voor hem meer een gevalletje ‘kraak je rug’.

IG
Foto: Gracia Nolten