Kroegentocht: Grijpen naar de fiets

Kroegentocht: Grijpen naar de fiets

Jurkjes, hemden en hoofdbanden: de kroegentochtshirts worden omgetoverd tot een verscheidenheid aan kledingstukken. Op de woensdagavond van de EL CID-week staan de vele bruine kroegen die Leiden rijk is in de schijnwerpers. EL CID-groepjes doorkruisen kriskras de binnenstad als een roze rivier die langs geamuseerde voorbijgangers stroomt. Sommige dappere zielen grijpen naar de fiets om zoveel mogelijk cafés te pakken. Andere groepjes genieten van het staartje van het mooie weer op een trits terrasstoelen.

Ook voor de EL CID-deelnemers die sober moeten blijven is er een groot assortiment aan fris, en met een gezonde dosis cafeïne gaat het latere dansen net zo makkelijk als met een biertje achter de kiezen. Er is zelfs een alternatieve muziektocht voor hen georganiseerd, waarbij ze dat soort leuke activiteiten kunnen doen als luisteren naar een singer-songwriter of het uithangen van de rockster via een Xbox.

Natuurlijk kan groepje 119 niet ontbreken tijdens de kroegentocht, het groepje dat bestaat uit alle crewleden en andere EL CID-vrijwilligers die deze week mogelijk maken. Tegenwoordig moet deze zogenoemde crewgentocht zelfs in twee groepen gesplitst worden, gezien de toename van het aantal studenten die meedoen aan het programma en daarmee het benodigde aantal vrijwilligers. Deze bonte stoet brengt leven in de brouwerij overal waar ze komen, en haspelen als een geoliede machine biertjes naar elkaar. “Groepje 119!” scandeert de kop van de groep. ‘Yalalalala!’ schreeuwt de staart als antwoord. Er heeft zelfs iemand een portable speler mee zodat er ook andere muziek dan spreekkoren gedraaid kan worden.

Ook de EL CID-deelnemers doen niet onder voor deze taferelen. Sommige groepjes spelen tikkertje met hun mentoren en stormen over het plein van het stadhuis. Gekke bekken worden getrokken voor groepsfoto’s. Hier en daar grijpt er iemand naar een snelle snack om een bodempje te leggen voor de rest van de nacht. Al met al heerst er een balorige, maar gecontroleerde sfeer – en zijn er weer een hoop stamkroegen in spé ontdekt. 

BK