Muggen, Jesse Klaver en Single Ladies op de kleine verenigingenavond

Muggen, Jesse Klaver en Single Ladies op de kleine verenigingenavond

Dinsdagavond is dé avond voor de kleinere Leidse studentenverenigingen om zich van hun beste kant te laten zien aan de aankomende studenten.  A.S.V Prometheus, de culturele studentenvereniging, opent haar avond met een lezing van bioloog dr. Bart Knols over de mug. Op een snikhete, maar gezellige zolderverdieping van ’t Keizertje vertelt Knols gepassioneerd over Afrikaanse virussen die via muggen en de reislustige mens verspreid raken over de gehele aardbol.  Hiermee bevindt ‘het gevaarlijkste dier op aarde zich gewoon in je slaapkamer’, aldus Knols. Met ludieke quizzen en sappige, waargebeurde anekdotes weet hij dit serieuze thema tegelijkertijd ook luchtig te houden.  Aankomende student journalistiek Kelly van Zuijdam (22) die geïnteresseerd heeft zitten luisteren beschrijft dit achteraf als ‘Knols weet van een niet-sexy onderwerp een boeiend en zelfs grappig verhaal te maken’.                                                                                                                  

Na de lezing kan de dorst gelest worden met cocktails van de Blauwe Schuit. Deze zeilvereniging heeft op een boot aan het Rapenburg een heuse karaoke- en cocktailbar ingericht. Met klassieke meezingers als Beyoncé’s Single Ladies en Sterrenstof van De Jeugd Van Tegenwoordig wordt uitbundig meegezongen en voor de zeer schappelijke prijs van 3 euro wordt er massaal een pina colada, mojito of sex on the beach gedronken. Doorgewinterd Catenalid Merel (27, film- en literatuurwetenschap) is op het, uiteraard nogal valse, gezang afgekomen en schreeuwt over de muziek heen hoe ‘schattig’ ze het vindt dat iedereen zo opgaat in de avond, voordat zij zichzelf ook weer op de met muziek meebewegende boot begeeft.                                                                                

Tegelijkertijd wordt er, wederom in ’t Keizertje, fanatiek gedebatteerd door de leden van Leiden Debation Union (LDU). Op het moment dat de mediacrew aanschuift wordt er zojuist een ballondebat gestart: een ludieke debatvorm waarin fictieve personages proberen hun tegenstanders uit een luchtballon te krijgen met scherpe bewoordingen. Zo beargumenteert ‘Micky Mouse’ dat zijn tegenstander ‘Barbie’ veel te ouderwets en seksistisch is om te blijven bestaan en legt ‘Jack van de Titanic’ uit dat hij hoe dan ook in de luchtballon moet blijven omdat hij staat voor onvoorwaardelijke liefde. Uiteindelijk is het ‘Jesse Klaver’ die er met de winst vandoor gaat vanwege zijn duurzame toekomstplannen, maar bovenal vanwege zijn onweerstaanbare looks.                                                              

Natuurlijk kan op de kleine verenigingenavond een bezoek aan Duivelsei niet ontbreken.  Deze spelletjesvereniging is met 500 leden een van de grotere kleine verengingen.  Promotieteamlid Lisa Boelen voegt daar trots aan toe dat Duivelsei even veel spelletjes als leden heeft. De kast waar we voor staan puilt dan ook aardig uit. Het populairst zijn ‘30 seconds’ en ‘Wat schets je me nou?’  weet Lisa te vertellen, maar de spelletjescollectie kent ook minder bekende spellen – voor de echte liefhebber. Op deze manier is er voor elk wat wils, zowel voor de jongere als de oudere leden die Duivelsei kent en zowel voor de echte diehards (die het liefst van alles algoritmes maken) als voor diegenen die lid zijn voor de partyspelletjes.                                                                                                                    

Na het bezoek aan Duivelsei (overigens een ouderwetse benaming voor dobbelsteen) wordt de avond afgesloten bij christelijke studentenvereniging Panoplia. Hun borrellocatie (De Bakkerij, Oude Rijn 44) bereiken blijkt nog lastiger dan verwacht vanwege een verkeerd adres op Google. Na een speurtocht door het immense Pelikaanhof en een onverwachts bezoek aan de slaapkamer van een Panoplialid, wordt De Bakkerij dan toch bereikt. Daar schenken ze tevens cocktails vanavond, waarvan er zeker wel enige ingaan na de avontuurlijke tocht ernaartoe. Zo wordt de avond afgesloten met goede gesprekken en bitterzoete aperol spritz.

CdB

Foto: Gracia Nolten