Opening: ‘Geniet op trage wijze van deze magische week’

Opening: ‘Geniet op trage wijze van deze magische week’

Daar staan ze dan, de zes commissieleden van de EL CID. Het hele jaar hebben ze hier naartoe gewerkt: het openen van de EL CID-week met een volle Stadsgehoorzaal. Voorzitter Gijs Versteegh neemt het woord: ‘Openen wij alleen de EL CID-week? Nee, dit is het begin van jullie studentenleven.’ Dat veel eerstejaarsstudenten het de moeite waard vonden om dit moment mee te maken, blijkt wel uit het enthousiaste gejoel dat voor het podium opstijgt. Om deze studenten draait het allemaal volgens Versteegh. Zijn advies? Durf keuzes te maken en durf je eigen code te kraken. Hierbij citeert hij hiphopartiest Bizzey: ‘Het is niet moeilijk voor je, doe het traag. Geniet op trage wijze van deze magische week.’

Niet alleen de EL CID-commissie heet de studenten welkom tijdens deze aftrap. Namens de stad Leiden komt wethouder Martine Leewis het podium op. Rector magnificus Carel Stolker en voorzitter van het college van bestuur Sander van der Eijnden voegen zich bij haar, respectievelijk namens de universiteit en de hogeschool. Martine Leewis legt uit dat ze zich als wethouder bezighoudt met duurzaamheid, mobiliteit en het beheer van de openbare ruimte. Stolker benoemt het belang van deze thema’s en dan met name van duurzaamheid: ‘De universiteit besteedt hier te weinig tijd aan, maar hier komt gelukkig verandering in.’ Het Leiden University Green Office, dit jaar het goede doel van de EL CID, komt even het podium op om uitleg te geven over haar werkzaamheden en doelstellingen en roept de studenten op om mee te denken over duurzaamheid.

Van der Eijnden stipt een ander belangrijk punt aan: de participatie van hogeschoolstudenten aan het Leidse verenigingsleven. Hij spreekt zijn lof uit voor het feit dat verenigingen steeds toegankelijker worden voor studenten van de hogeschool. Momenteel is ongeveer 20% van hen lid, wat deze studenten structuur, een netwerk en sociale verankering oplevert. Stolker, zelf lid geweest van Augustinus, bevestigt het belang hiervan: ‘Blijf vooral niet alleen.’

Na deze serieuze onderwerpen is het tijd voor wat luchtiger vragen. Wat moeten de studenten absoluut gaan zien? Volgens Van der Eijnden moeten ze zeker eens langsgaan bij de hogeschool, al is het alleen maar voor een ontbijt of diner. Stolker noemt het Rapenburg en de Pieterskerk als bezienswaardigheden en Leewis raadt de studenten aan de woensdag- of zaterdagmarkt eens te bezoeken. Favoriete evenement van Van der Eijnden? Het 3 oktoberfeest, met als hoogtepunt het zingen van de koralen. ‘Als je een beetje doorhaalt op de kermis, dan haal je het net.’ Stolker twijfelt tussen de opening van het academisch jaar en de dies natalis. Hij kiest voor de dies, onder andere omdat de universiteit in 2019 haar 444’ste verjaardag viert.

Dan is het tijd om de week officieel in te luiden. Met een druk op de knop en dansend op het nummer Satisfied van Galantis – hét EL CID-nummer van de week – viert de commissie het begin van de EL CID met de deelnemers, die nog tot 01.00 uur door konden dansen in de Stadsgehoorzaal. 

IG

Foto: Gracia Nolten