Sportblok: Van tovenaars en heksen tot keiharde kanoërs

Sportblok: Van tovenaars en heksen tot keiharde kanoërs

Voor de ingang van het USC is mentor Berend van Erp (22, Philosophy: Global and Comparative Perspectives) druk bezig om groepje 149 te verzamelen om de sportmarkt op te gaan. Tobias den Haan (18, aankomend student Filosofie) is op zoek naar een voetbalclub in Leiden: “Ik blijf nog even bij mijn ouders wonen, maar ik zou het liefst al in Leiden voetballen komend seizoen.” vertelt hij. Zijn groeps- en toekomstig studiegenoot Gijs Mesman (19) wil zich ook aansluiten bij een sportvereniging: “Ik zou het liefst op tafeltennis gaan, maar ik weet niet of daar een club voor is hier op het USC.” Helaas voor Gijs klopt zijn vermoeden: er is (nog) geen tafeltennisvereniging.

Eenmaal op het terrein zie ik links van mij een aantal mensen fanatiek rondrennen rond een aantal hoepels. Met plastic buizen tussen hun benen gooien ze een bal over. Welke sport hier beoefend wordt is mij een raadsel en ik besluit erop af te stappen. Judith Ravensburg (20) vertelt mij dat het om een relatief nieuwe sport gaat: zwerkbal. Dat lees je goed, ze beoefenen de sport beschreven staat in de boeken en films van Harry Potter.

De sport is een soort mix van rugby, trefbal en handbal. Je scoort punten door de bal door een van de ringen te gooien. Na achttien minuten komt ‘de gouden snaai’ het spel in. De speler die deze weet te bemachtigen scoort daarmee honderdvijftig punten voor het team. “In Nederland spelen nu ongeveer 120 mensen de sport. We spelen zeven tegen zeven en het is een gemixte-gendersport. Dat houdt in dat mannen, vrouwen en non-binaire genders bij ons geaccepteerd worden”, aldus Ravensburg. Het zwerkbalteam The North Sea Nargels traint elke woensdag om 18:00 uur op het Universitair sportterrein. Iedereen is van harte welkom om een keertje mee te komen trainen.

Zwerkbal is niet de enige aparte sport op de markt. Verder op het terrein staat een groot zwembad waarin een jongen met een kleine kano de show steelt. Elegant, doch krachtig beweegt hij zich door het water. Het blijkt een kano-poloër van studentenkanovereniging Levitas te zijn.

Student informatica Kian van Duijn (20) doet al negen jaar aan deze watersport, en niet zonder succes. Dit jaar miste hij op een haar na de selectie voor het Nederlands team -21. “Het is een hele intensieve sport: een mix tussen rugby en waterpolo, maar dan in een kano. Je botst tegen elkaar aan, je vecht om de bal en duwt elkaar om. Na een wedstrijd ben je he-le-maal gesloopt.” vertelt Van Duijn vol passie. Een wedstrijd duurt twee keer tien minuten, het veld is dertig meter lang, er zijn twee doelen en een team bestaat uit vijf spelers. De ploeg die het meeste scoort wint.

Kennis maken met deze unieke sport kan door te mailen naar wic@levitas.nl.

QB

Foto: Heleen Otten