Springkussens en watersporten

Springkussens en watersporten

Na alle mentale inspanning tijdens het studieblok is het wel zo fijn als je je even fysiek kunt afreageren. De 17-jarige Eline Winterswijk (fysiotherapie) valt bijna bovenop haar groepsgenoot als ze zich van een schans laat zakken. ‘Het deed geen pijn, dat touw op de schans was wel vervelend. Maar het was leuk. Ik heb een leuk groepje, of we op kroegentocht gaan? Dat was wel het plan.’ Het is inderdaad opvallend dat er al een enorme rij staat voor de kraam waar je kroegentochtshirts kan halen. Deze traditionele tocht vindt plaats op de woensdagavond van de EL CID-week en brengt kleur en lied aan in de binnenstad van Leiden. Daar zal zeker meer dan water bij vloeien, denken we.

Karsten Calis (18, rechten) uit groepje 117 strijdt met zijn mentor Erik Meijer (20, biofarmaceutische wetenschappen) om als eerste aan te komen op de stormbaan. Aan het einde staat een hek: de twee moeten nog terug via dezelfde route. De jongens klauwen over elkaar heen om de plastic ladder op te komen. Even lijkt Calis naar boven te komen, maar dan trekt zijn mentorouder hem toch weer omlaag. Uiteindelijk blijkt Calis toch sterker, wanneer hij zich als eerste de wiebelige treden op weet te hijsen. Sportief als hij is helpt hij zijn mentor naar boven. Toch belanden de jongens min of meer tegelijkertijd op de mat. Mentor Meijer ziet het als een mijlpaal: ‘Wat zal ik zeggen? De leerling overstijgt de meester. Mijn kinderen zijn niet meer de broekies waar ik mee begon.’ Hij trekt een ernstig gezicht.

Op het springkussen ernaast wagen de zestienjarige Thymen (Engels) en de 21-jarige Larno (geneeskunde) van groepje 265 zich aan een wedstrijd. Vol enthousiasme zetten ze zich met gordels vast aan een schijf die hard wordt rondgedraaid. Goed duizelig werpen ze zich op de klimheuvel. Met enige moeite valt Thymen een fractie eerder op het uiteinde van de mat. Gebroederlijk geven de jongens elkaar een hand. ‘We zijn een heel hecht groepje. Ook wel fanatiek. We gaan waarschijnlijk ook wel op kroegentocht.’
Rondom dit alles is natuurlijk muziek geregeld, maar de aanwezige DJ kan nauwelijks één nummer opzetten of hij wordt weggeconcurreerd door de speakers van de Proefpersoon.nl-boot die door de singels vaart. De laatstgenoemde krijgt zelfs wat voetjes van de vloer, zo vroeg op de dag, waarvan akte. Maar wat is er zoal aan watersport aanwezig?

Een rits kraampjes van verscheidene verenigingen is ietwat in een hoekje weggezet. A.L.S.K.V. Levitas speelt kanopolo rondom de eerdergenoemde boot. K.S.R.V. Njord heeft roeitrainers staan voor de EL CID-deelnemers die het bier van gisteravond er weer af willen branden. A.L.S.Z.V. De Blauwe Schuit heeft een boot op het gras geparkeerd. Ondanks dat ze wat weggestopt zijn in een uithoek van het Huigpark, is het druk bij de watersportverenigingen.  

Voor diegenen die honger hebben staan er allemaal kraampjes die organisch en biologisch verantwoord eten aanbieden. Red Bull heeft zelfs een heuse lounge ingericht compleet met terrasstoelen, waar een crewer eventjes een welverdiend tukje op doet. Ze moeten er immers nog een hele week tegenaan.

MP

BK

Foto: Melissa Tunderman