Studentenlab: Drugs, condooms en een antigif op de Hogeschool

Studentenlab: Drugs, condooms en een antigif op de Hogeschool

Bij aankomst op het Studentenlab op de Leidse Hogeschool springt gelijk de anticonceptiebus in het oog. Hier kun je alles te weten komen over de geschiedenis van anticonceptie. Wist jij bijvoorbeeld dat men in 1500 v. Chr. via een holle rietstengel steentjes in de baarmoeder bracht van kamelen om zodoende te voorkomen dat deze transportdieren zwanger werden? Ook helpt men met het kiezen van het meest geschikte anticonceptiemiddel voor jou. Geschiedenisstudent Marten Bergsma (22) geeft aan de anticonceptiebus een waardevolle toevoeging te vinden, want ‘er wordt wel goed geleefd tijdens de EL CID’.                                                                                                                                      

Tegenover de anticonceptiebus bevindt zich een andere preventie-infostandje, namelijk dat van Responsible Young Drivers. Astrid Couperus (18, social work) legt uit dat men met behulp van een virtual reality fiets, die je zowel ‘nuchter’ als ‘onder invloed’ kunt berijden, bewustzijn rondom fietsen onder invloed wordt gecreëerd.                                                                                                              

Vervolgens geeft televisiepresentatrice Tess Milne een drugscollege over verantwoordelijk omgaan met drugs en het behouden van een gezonde levensstijl. Hoe je dat doet? Volgens Milne doe je dat door vooral eerlijk te zijn naar jezelf en patronen te herkennen, blijven nadenken dus. Ben je bijvoorbeeld te lang onder invloed, dan ontstaat er een groot gat tussen dat en je echte leven; dat kan voor depressies zorgen. Ook drukt Milne de aanwezigen op het hart om trauma’s te voorkomen door geen drugs te gebruiken wanneer je niet lekker in je vel zit of als er net iets onaangenaams is gebeurd in je leven – drugs vergroten dat vaak alleen maar. Mocht je besloten hebben om het toch eens te proberen, laat je drugs dan testen. Dit kun je vrij gemakkelijk doen op allerlei punten in Nederland. Drugs blijft namelijk toch wel een stuk leuker dan gif.

Als kers op de taart kun je tijdens Studentenlab een bezoek brengen aan de escaperoom op de tweede verdieping. Jesper Moor (24, commerciële economie) van Escaperoom071 legt uit dat de escape room speciaal voor de EL CID en de beschikbare ruimte ontworpen is. De deelnemers kunnen in de escaperoom op missie om de wereld te redden; dit doen ze door allerlei moeilijke puzzels en raadsels op te lossen en uiteindelijk de mensheid te beschermen door middel van een zelf ontwikkeld antigif. Met het ontsnappen aan de escaperoom wordt het diverse Studentenlab zo tot een goed einde gebracht.

MvdZ

Foto: Simone Both