Studieblok

Studieblok

De EL CID-week is natuurlijk niet alleen maar feest: uiteindelijk moet ook de studie aan bod komen. Op de dinsdagochtend is hier tijd voor ingeruimd, en wij gingen bij verschillende faculteiten langs om verslag te doen.

Hogeschool:
Om 09:50 druppelen op de Hogeschool Leiden de eerste EL CID-deelnemers de grote zaal binnen. Uiteraard worden ze verwelkomd met het EL CID-lied, waar de aftermovie van de crewdag op de beamer overuren draait. Zoals iedereen begrijpt, is dit hét lied dat je na deze week nooit meer uit je hoofd krijgt. Al snel loopt de zaal vol, waarbij er om 10.00 wordt afgetrapt met een klein welkomstpraatje om nieuwe studenten te laten weten dat de hogeschool weer ontzettend blij is met hun komst.

Hoewel dat allemaal leuk en aardig is, komt de grote menigte natuurlijk af op presentator en illusionist Victor Mids. Hij trekt de volledige aandacht vanaf het moment dat hij het podium op springt. De nieuwe studenten wurmen zich hutjemutje in kleermakerszit op de grond. De laatste deelnemers proberen nog een staplaats te bemachtigen achterin de zaal om een glimp op te vangen van het podium. Aandachtig en geluidloos kijken ze vol bewondering naar Victor, die met passie over zijn vak neuro science vertelt. De zaal lacht, wanneer Victor de eerste truc tevoorschijn haalt en de hele zaal er intrapt. “Iedereen probeert mijn code te kraken”, vertelt hij lachend.

Na de opening van Victor gaan de individuele faculteiten hun eigen weg. De een bezoekt zijn toekomstige opleiding, de ander is de vinden bij de pubquiz. Daar krijgen de studenten typische Leidse vragen voorgeschoteld. Want wanneer was het Leidens Ontzet? Waar staat de EL CID eigenlijk voor? En wat wordt er bedoeld met een Leids kwartiertje?

Wanneer ondertussen om 11.00 ook nog eens de zon doorbreekt en de dj zijn eerste nummers door de boxen laat galmen, kunnen de deelnemers heerlijk relaxen op poefs en hooibalen of bijkomen onder de parasols tussen de palmbomen. Liever wat actiever bezig? Het buitenterrein van de hogeschool staat vol met activiteiten als levensgroot dammen, schaken en vier-op-een-rij. In ieder geval weer genoeg te doen! Maar niet overal start iedereen even wakker.

KvZ

Kamerlingh Onnes Gebouw: Toekomstperspectieven via toga-foto’s

Bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid worden de deelnemers meteen de weg gewezen naar de lijsten waar hun namen op staan. In de kantine van het Kamerlingh Onnes Gebouw staat een informatiemarkt met allerlei studieverenigingen. De kraampjes zijn drukbezocht en als je je inschrijft voor je studievereniging, krijg je een mooi linnen tasje.

Naast de infomarkt kun je ook alvast in de toekomst kijken door een foto in toga te maken, alsof je al afstudeert. Daarnaast is er nog een openingscollege waarbij bijvoorbeeld Bas Knapp, de faculteitsassessor, een woordje doet. Verder leggen de voorzitters van de studieverenigingen CoDe en Grotius uit wat ze doen én dat je door hen korting op je boeken krijgt.

Toch verloopt de dag niet voor iedereen zo soepel als lijkt. Wij kwamen Hannah Boele van Hensbroek (18, Rechten), Merel Beaart (19, Rechten) en Celine Brink (18, Rechten) tegen. Zij vonden de ochtend heel hectisch, gezien het onduidelijk was waar ze precies moesten zijn. Hun mentoren waren heel brak, en hier konden ze flink om lachen. De EL CID-week tot nu toe? Heel leuk, en heel fijn dat er een plan voor ze gemaakt was! Ondanks een wat warrige start bevat het studieblok voor hen veel nuttige info. Op andere faculteiten pakken ze het iets elektronischer aan.

MvdZ

Lipsius: Apropos een app

Nadat het studieblok op de Faculteit der Geesteswetenschappen is afgetrapt door de faculteitsassessor Olivier Faijgenblat volgen er vier uiteenlopende speeches van geesteswetenschappenstudenten. Manola Ruff (19, Frans/rechten) weet de toekomstige studenten alles te vertellen over het combineren van de studie Frans met een studie rechtsgeleerdheid en het belang van prioriteiten stellen hierbij, geschiedenisstudent Jonathan Provoost (23) besteedt aandacht aan de faculteitspartijen en de stem van studenten binnen de medezeggenschapsraad, en Marijn Bethlehem (20, religiewetenschappen) en Jurriaan Wiegertjes (taalwetenschap) laten de zaal alles zien over reizen binnen je studie en het doen van veldwerk op uiteenlopende plaatsen.                                                                                                                                            
De grote hoeveelheid informatie die op de aankomende geesteswetenschappers afkomt wordt afgewisseld met interactieve vraagrondes, uiteraard via een app (van tevoren mysterieus aangekondigd als ‘iets digitaals’). Nadat de eerste vraagronde is ingeluid met de vraag ‘hoe voel je je?’ (vrij eenduidig beantwoord met: ‘brak’), volgen ludieke vragen zoals het koppelen van gezichten van docenten aan studierichtingen en informatieve feitjes over onder andere de lijfspreuk van de Universiteit Leiden en de logo’s van studieverenigingen.

Zodra de facultaire opening is afgesloten met een loterij – de gelukkige winnaar gaat er met drie maanden gratis sporten op het USC vandoor – is het tijd voor de studieverenigingen om zichzelf voor te stellen.              

In kleinere lokalen doen de besturen er alles aan om zo veel mogelijk leden te werven met Kahoot quizzen, kennismakingspellen, tijdschriften en fotocollages. Emilie de Blok (19, Nederlands), Assessor Extern van de studievereniging Nieuw Nederlands Peil hoopt met het studieblok de aankomende studenten Nederlandse taal en cultuur vooral heel veel gezelligheid te bezorgen: ‘ik hoop dat de aankomende studenten al iets meer als een vriendengroep naar huis gaan’.                

Al met al was het studieblok op het Lipsius, zoals aankomend China Studies student Daan Veenstra (18) het verwoordt, ‘lang, maar met leuke sprekers’ en hij hoopt dan ook dat de studieverenigingen een ‘gezellige en uitdagende aanvulling’ op zijn studie aan de faculteit geestenwetenschappen zullen vormen.  

Als laatste bezochten we de Faculteit der Natuurwetenschappen.

CdB

Prikkelende proefjes

Het blok opent met een speech van Marleen van Dorst, studentlid van het faculteitsbestuur. Ze vertelt de aankomende studenten alle ins en outs van het faculteitsbestuur en de structuur van de faculteit voor bètawetenschappen. Deze bestaat uit twee delen: fundamentele wetenschap zoals natuurkunde en wiskunde, en daarnaast de biologische wetenschap. Ze legt de eerstejaars uit dat zij zelf ook actief kunnen zijn binnen de faculteitsraad.

Daarna wordt er een spectaculaire proef gegeven door Stichting Rino, de vrijwilligersorganisatie die zich bezighoudt met wetenschapscommunicatie. Bij de fonteinbuisproef schiet een enorme witte stikstofwolk richting het plafond. ‘Stikstof is een magisch spulletje’, aldus één van de twee vrijwilligers.

Daarna krijgen de EL CID-deelnemers weer per studierichting een programma. Al met al hebben ze veel stof voorgeschoteld gekregen, maar bepaald niet op een stoffige manier.

MP

BK

Foto: Vera Bröring