City of science

Door: Anna Spoorman en Myrthe Lubbers

Van alle Europese landen is Leiden dit jaar verkozen tot dé European City of Science 2022. Zo treedt Leiden in de voetsporen van onder andere Barcelona en Kopenhagen op het gebied van wetenschap, kennis en kunst. Hiervoor organiseert de stad onder andere een groot wetenschappelijk congres, tentoonstellingen, experimenten en kunst en culturele evenementen voor jong en oud. 

Wat is European City of Science? 

De European City of Science is een grootschalig, internationaal tweejaarlijks evenement die mensen van alle leeftijden die geïnteresseerd zijn in wetenschap en technologie samenbrengt. European City of Science is een belangrijk onderdeel van EuroScience Open Forum (ESOF), een non-profit interdisciplinair platform van onderzoekers in Europa van verschillende vakgebieden. ESOF is dan ook de grootste conferentie in zijn soort in Europa. 

Elke twee jaar wordt er een stad tot European City of Science verkozen, die dan het festival mag gaan organiseren. Dit jaar is onze bijzondere sleutelstad aan de beurt. 

Waarom is Leiden de European City of Science? 

Leiden is altijd een plek geweest waar talent, expertise en vrije-denkers samenkomen om de laatste wetenschappelijke ideeën uit te wisselen. De waarde van vrijheid en open debat worden overduidelijk gereflecteerd op de universiteit en in de stad zelf. Dit alles gecombineerd met een opmerkelijke nieuwsgierigheid, maakt Leiden dé logische keus voor de titel van European City of Science 2022. 

 Who knows?!:

Het door Leiden verkozen thema dit jaar is ‘Who knows’. Te maken met de zoektocht van de mens naar betrouwbare informatie, waarbij de autoriteit van wetenschap ter discussie wordt gesteld. Hiermee kaart Leiden dit jaar actuele vraagstukken aan. Elke dag staat dan ook in het teken van een ander thema, zoals natuur, monsters, verleiding, 5G, en zélfs croissants. Zo worden we elke dag van dit jaar een stukje wijzer. 

 Wat is er in Leiden tijdens de European City of Science? 

Dit jaar wordt er in Leiden vanwege deze mijlpaal een 365-dagenlang festival georganiseerd boordevol colleges, workshops, excursies, exposities, en evenementen. Tijdens deze activiteiten zullen velen wetenschappers, beleidsmakers en journalisten online en fysiek aanwezig zijn in onze sleutelstad. Daarnaast worden in 101 buurten die Leiden en omgeving rijk is, dagelijks laagdrempelige bezigheden georganiseerd, zodat iedereen op een speelse manier wordt uitgedaagd om kennis te delen. 

 Hoe kun je de European City of Science herkennen in Leiden? 

Het uiteindelijke doel van Leiden European City of Science is het verbinden van de wetenschap en de maatschappij, en daar maakt de stad dit jaar dan ook vollop promotie voor. Zo is er bijvoorbeeld een kalender en een speciaalbiertje, ‘a sip of science’, te krijgen met het logo. Ook rijden er op verschillende dagen in het jaar tuktuk’s in de stad rond. Heb jij al een van hun tuktuk’s gespot?