Door: Roos Capel en Stijn Kuiper
In je studententijd sta je financieel voor het eerst echt op eigen benen – dat is best een grote stap. Het is niet per se het leukste om mee bezig te zijn als aankomend student, maar wel heel belangrijk. Check in elk geval deze financiële zaken voordat je gaat studeren:
Stufi
Helaas kost het volgen van een opleiding veel geld. Om dit te bekostigen, kan je geld lenen via DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Via ome DUO, zoals DUO vaak genoemd wordt door studenten, kan je ook het studenten-ov aanvragen, waarmee je doordeweeks of in het weekend gratis mag reizen! Het andere deel van de week kun je met 40% korting reizen.
In sommige situaties heb je ook recht op een aanvullende beurs. Dit is erg interessant, omdat je deze niet hoeft terug te betalen als je binnen tien jaar afstudeert. Het is zonde om dit mis te lopen als je er wel recht op hebt, dus check vooral de rekenhulp op DUO.nl om te kijken of je hier recht op hebt! Als je lening niet alle kosten dekt, kun je hier collegegeldkrediet aanvragen.
Zorgtoeslag
Iedereen weet dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Gelukkig heb je een zorgverzekering om de grootste kosten te dekken als je bijvoorbeeld een keertje naar het ziekenhuis moet. Een zorgverzekering zelf kost helaas wel wat geld. Hoeveel het precies kost, is afhankelijk van de exacte verzekering die je gekozen hebt. De overheid steunt je op dit vlak gelukkig wel financieel: je kan zorgtoeslag aanvragen! Op deze manier wordt een groot deel van je kosten gedekt. Dit kan via toeslagen.nl. Vergeet niet om deze toeslag aan te vragen.
Huurtoeslag
Op kamers gaan heeft enorm veel voordelen, maar ook een groot nadeel: het is duur. Om je financieel bij te staan heb je in sommige huizen recht op huurtoeslag. Dit is, net als zorgtoeslag, een voorschot waar je een deel van je huur mee kunt betalen. Dit kan een hoop geld schelen! Hier is wel een aantal regels aan verbonden, maar via je huisvester, huurbaas of contract is het vaak makkelijk te zien of je hier recht op hebt. Het aanvragen kan ook in dit geval via toeslagen.nl
Lidmaatschapkosten
Leiden kent ontzettend veel verenigingen: van gezelligheid tot corporaal, en van bordspellen tot duiken, het is er allemaal. Als je je wilt aansluiten bij een vereniging, betaal je contributie. Zorg er dus voor dat je hier rekening mee houdt. Veel verenigingen hebben daarbovenop ook nog een contributie als je je aansluit bij bijvoorbeeld een dispuut, vakantiekosten etc. Het kan dus nooit kwaad om hier wat extra geld voor achter de hand te houden.
Boeken
Je hebt boeken nodig voor je studie, maar ’t is wel een prijzig grapje. Gelukkig kun je via je studievereniging vaak korting krijgen op je boeken! Hierdoor is het lid worden bij een studievereniging vaak aan te raden, zo kan je al snel een paar tientjes besparen per boek (een studievereniging is iets anders dan een studentenvereniging, studieverenigingen zijn gekoppeld aan je studie). Vraag dit dus vooral na bij je studievereniging.
Collegegeld
Studeren is, zoals je waarschijnlijk al door had, niet gratis. Om je studie te kunnen volgen, is het nodig om collegegeld te betalen. Meestal is dit rond de 2000 euro per jaar, maar in het eerste jaar is dit tegenwoordig de helft. Je kan ervoor kiezen om dit in één keer (meestal in oktober) of in termijnen te betalen. Die laatste optie is erg fijn als je niet in één keer zoveel geld kan missen. Je krijgt altijd bericht van de plek waar je studeert wanneer het geld wordt afgeschreven en hoeveel dit zal zijn. Zorg dus tegen die tijd dat je genoeg op je rekening hebt staan!