Hogeschool Faculteiten

Door: Jelin Schut

Faculteiten Hogeschool Leiden 

De opleidingen van de Hogeschool Leiden zijn verdeeld in vijf vakgebieden: faculteiten. Dit zijn Educatie, Gezondheidszorg, Management en Bedrijf, Science and Technology en Sociaal Werk en Toegepaste Psychologie. Binnen elke faculteit zitten opleidingen die inhoudelijk aan elkaar verwant zijn.  

Het meeste onderwijs van alle faculteiten vindt plaats in het hoofdgebouw van de Hogeschool Leiden, aan de Zernikedreef 11 in Leiden, aan de rand van het Leiden Bio Science Park. Ook in gebouwen in de buurt worden colleges gegeven, bijvoorbeeld op de bodemetage van de Zwarte Dozen (studentenwoningen) en in La Carrefour, dichtbij Leiden Centraal. 

De faculteiten zijn nu al enigszins geclusterd in een deel van de Hogeschool, maar met de nieuwbouw aan het hoofdgebouw krijgen alle faculteiten een eigen plek. De nieuwbouw wordt naar verwachting komend jaar afgerond. 

Ontbijt, lunch én avondeten wordt verzorgd door in De Street Market: het restaurant in de hogeschool. In het Grand Café vind je behalve koffies in alle soorten en maten ook het studieplein. Daar kun je met studieverenigingen een bakkie doen, maar ook vragen stellen over elkaars studie.  

Educatie 

Op de (Vrijeschool/Academische) Pabo worden de basisschoolleraren van de toekomst opgeleid. Op het onderwijsplein leren studenten lesgeven, maar je vindt er ook het hok van de studievereniging van alle educatiestudies. Behalve basisschoolleraren worden er namelijk ook docenten dans/euritmie en muziek opgeleid. Op het Pabo-plein is zelfs een tafeltennistafel, voor als je even wil ontspannen. 

 

Gezondheidszorg 

Verpleegkundigen, fysiotherapeuten en vaktherapeuten worden opgeleid binnen de faculteit Gezondheidszorg. Op het gezondheidsplein staat het beter maken van mensen centraal. De faculteit werkt samen met ziekenhuizen, instellingen voor ouderenzorg, revalidatie-instellingen en GGZ-instellingen, dus studenten leren ook veel in de praktijk. Dit is de enige faculteit binnen de HSL waar je ook een masteropleiding kunt volgen.  

 

Management en Bedrijf 

Human resource managers, communicatieadviseurs, commercieel economen, HBO-recht juristen en sociaal juridisch dienstverleners worden opgeleid binnen de faculteit Management en Bedrijf. Ook zij hebben een eigen onderwijsplein, op de G-vleugel van de tweede etage. Daar worden de meeste colleges gegeven en blokken studenten voor hun tentamens of werken ze aan presentaties of papers. 

 

Science and Technology 

De bèta’s van de Hogeschool Leiden vind je binnen de faculteit Science and Technology. Informatica, chemie, bio-informatica en medisch laboratoriumonderzoek: je kunt al deze opleidingen volgen. De G-vleugel op de derde etage is hun domein. Daar, en op de F-vleugel, vind je ook alle laboratoriumzalen. De faculteit deelt deze zalen met het Middelbaar Laboratorium Onderwijs, van MboRijnland. Behalve laboratoria kun je hier ook terecht voor een samenvatting of een potje kaarten. Voor informatica moet je echter aankloppen bij het La Carrefour, waar studenten in een kantooromgeving hun vak leren.  

 

Sociaal Werk en Toegepaste Psychologie 

Binnen deze faculteit kun je, verrassend is het misschien niet, Sociaal Werk en Toegepaste Psychologie studeren. In deze sociale opleidingen leren studenten over menselijk gedrag en maatschappelijke problemen. Sociaal Werk en Toegepaste Psychologie hebben niet één vaste vleugel of verdieping. De colleges vinden plaats door het hele gebouw, maar met de komst van de nieuwbouw kan daar verandering in komen.  

 

Faciliteiten 

Behalve de collegezalen en lokalen zijn er ook faciliteiten waar studenten van alle faculteiten gebruik van kunnen maken. In het mediacentrum vind je boeken en werkplekken, aan de servicedesk kun je onder andere lokalen reserveren en laptops lenen en in de HLBookshop kun je al je benodigde studiematerialen kopen. Tot slot kun je in de stilteruimte tot rust komen of even ontspannen tussen de colleges door.