Musea

Door: Myrthe Lubbers en Stijn Kuiper

Leiden heeft wel 13 mooie musea. Voor jong en oud, van natuurgek tot cultuursnuiver, voor ieder wat wils in Leiden. In 2021 is Naturalis zelfs uitgeroepen tot Europees Museum van het Jaar. Deze prijs wordt sinds 1977 elk jaar uitgereikt aan het meest innovatieve museum dat op een creatieve manier kennis, de interpretatie hiervan, presentatie en sociale verantwoordelijkheid laat zien.  

Het is vaker gebeurd dat deze prijs in het culturele Leiden viel. In 2019 mocht Rijksmuseum Boerhaave zichzelf namelijk Europees Museum van het Jaar noemen.   

Biologie 

In Leiden is er een heel aantal musea die meer vertellen over biologie. Zo kun je in Corpus een ‘reis maken door de mens’ en het menselijk lichaam van binnen ervaren.  
In de Hortus Botanicus kun je ontzettend veel planten en bomen bekijken en dit is voor studenten gratis. Het is niet voor niets dat er regelmatig studenten gaan lunchen in de Hortus.  
Ook kun je op bezoek gaan bij T-Rex Trix in Naturalis en de oerkrachten van onze planeet ontdekken.   

Cultuur   

Niet alleen biologie is een belangrijk thema in de musea van Leiden, maar ook cultuur is er volop te vinden. Zo kun je de mooiste objecten uit Japan zien in het Japanmuseum SieboldHuis en kom je meer te weten over het leven van een Pilgrim in het Leiden American Pilgrim Museum.   
Het Rijksmuseum Volkenkunde beperkt zich niet tot één cultuur. Je kunt hier kunst en tentoonstellingen bewonderen uit bijvoorbeeld Afrika, China en Guatemala. Het is een van de oudste volkenkundige musea ter wereld!   

Kunst  

Natuurlijk is er ook veel kunst te vinden in de stad waar Rembrandt geboren en getogen werd. Zo kun je de Young Rembrandt Studio bezoeken die zich bevindt in het 17e eeuwse huis van Jacob van Swanenburgh, de leermeester van Rembrandt. Of je brengt een bezoek aan het net gerenoveerde museum De Lakenhal waar beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid samenkomt. Hier kun je met een tasje van de EL CID gratis naar binnen!  (Even vragen aan Jim of dit er in mag/moet)  
En op 3 oktober, de feestdag waarop heel Leiden één grote kermis is en het ontzet van Leiden na het beleg door de Spanjaarden wordt gevierd, kan iedereen gratis naar binnen om de hutspotpot te bekijken die op de verlaten Spaanse schansen werd gevonden.  

Geschiedenis  

In Molenmuseum de Valk zijn er prachtige opnames te vinden die je meer vertellen over de ontwikkeling en werking van molens en het illustreert de molenstad die Leiden tot de dag van vandaag is.  
In het Rijksmuseum van Oudheden kun je meer te weten komen over de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen. Het is een perfect museum voor iedereen die van geschiedenis houdt.  
Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de Nederlandse wetenschap, kun je Rijksmuseum Boerhaave bezoeken. Hier kun je vijf eeuwen aan onderzoek en innovatie bekijken.  
Wil je liever wat meer leren over Leiden of de wevershuizen die veel te vinden waren? Bezoek dan Erfgoed Leiden en Omstreken of het Wevershuis.   

Je hoeft niet te wachten tot je eerstvolgende bezoek aan Leiden om rond te kijken in een aantal Leidse musea. Wil je alvast in kijkje nemen vanaf je bank? Check dan deze virtuele tours! https://www.visitleiden.nl/nl/doen/bezoek-leiden-virtueel