Door: Roos Capel en Anna Spoorman
POV: studio versus studentenhuis
Op jezelf gaan wonen is een grote stap. Er zijn zoveel dingen om rekening mee te houden, hoe weet je dan wat bij je past als je nog nooit op jezelf hebt gewoond? Wil je in een groot huis, een klein huis, een studio, in het centrum, in een rustige wijk… het kan allemaal! Om het je wat makkelijker te maken vertellen wij, Anna (23) en Roos (21) iets over onze ervaring als studenten die op zichzelf wonen.
Veel, weinig of geen huisgenoten?
Roos: “Ik heb de eerste 2 jaren van mijn studie in een appartement gewoond met 2 andere studenten, buiten de singels. Mijn huisgenoten studeerden al wat langer, en konden me zo wegwijs maken in het studentenleven, maar het was ook wel lekker rustig. Toch besloot ik vorig jaar te verhuizen naar een groot huis in het centrum, met 15 studenten. Hoewel dit wel even wennen was, is het ontzettend gezellig, en hoef je nooit alleen te eten, te chillen of te studeren. Ik heb door mijn huisgenoten ook veel nieuwe toffe mensen leren kennen!”
Anna: “Ik heb eigenlijk mijn hele studentijd gespendeerd in een studio. Ik ben in totaal 1x verhuisd, naar de studio waar ik nu woon in Leiden, dicht bij het station. Ik heb alle faciliteiten voor mezelf; een eigen voordeur, slaapkamer, keuken, en badkamer. Wel zit mijn studio in een studentencomplex, dus kom ik genoeg studenten tegen in de gang of in de lift. Ik eet zelfs elke maandag samen met wat gebouwgenootjes, en iedere week wisselen we af bij wie in de kamer we nu dan weer gaan koken”
Het huishouden
Anna: “Alles in mijn kamer is van mij. Dus ook de gore vlekken, vuile kleren of afwas. Ik ben zelf aansprakelijk voor de troep die ik maak, en weet dan ook precies waar het vandaan komt. Ik hoef geen rekening te houden met het toonbaar houden voor anderen, tenzij ik bezoek krijg. Hierdoor voel ik wel een grotere verantwoordelijkheid om de boel op te ruimen en net te houden voor mezelf, ik kan namelijk niet vluchten naar de schone fusie als mijn kamer een rommeltje is.”
Roos: “Bij mij is dat wel anders. Het kan best snel rommelig worden als je met veel mensen woont. Gelukkig hebben we een schoonmaakrooster, en hebben we een huisgenoot die huisbeheerder is. Die checkt of wij onze taakjes in huis doen. Zo blijft de boel leefbaar. Voor je eigen kamer ben je natuurlijk zelf verantwoordelijk.”
Anna: “Dan kan ik wel raden hoe jouw kamer eruit ziet…”
Roos: “Sshht, niet zeggen!”
Centrum of buitenwijk?
Roos: “Dan kies ik toch voor het centrum. Als ik de voordeur uitstap, ben ik binnen twee minuten op mijn faculteit, bij de winkelstraten, of bij mijn favoriete kroegen, dat vind ik super chill. Ik heb ‘s nachts alleen wel veel overlast van uitgaanspubliek, dus ja, dan maar oordoppen in. Je moet er wat voor over hebben… Soms mis ik de rust van mijn oude huis wel.”
Anna: “Oehw lastig, ik kies denk ik voor buitenwijk. Naast dat mijn faculteit ook buiten het centrum ligt heb ik niks tegen een stukje fietsen. Ik woon naast een park en dichter bij bijvoorbeeld de sportschool, dat vind ik ook belangrijk. De wijk zelf is dan wat rustiger, maar ik ben ook binnen 10 min weer in het drukkere centrum met alle winkeltjes en cafés. Op een andere manier wat voor de drukte over hebben dan Roos, maar alles in Leiden is eigenlijk super goed te bereiken.
En de winnaar is…
Er is geen winnaar! Er is geen goed of fout. Kijk vooral lekker wat goed voelt. Denk bij een kijkavond of hospiteeravond zeker niet dat je gelijk ja moet zeggen – het huis moet ook bij jou passen. En zoals hierboven ook staat, hoef je ook niet je hele studententijd in hetzelfde huis te wonen. Een beetje afwisseling is ook leuk!