Studentenwelzijn

Door: Jelin Schut

Student zijn is niet altijd gemakkelijk. Zowel op persoonlijk gebied als in je studie kun je tegen dingen aanlopen waar je zelf niet uitkomt. Het thema studentenwelzijn staat op de agenda van de universiteit, hogeschool, studentenverenigingen, studieverenigingen en de Gemeente Leiden. Zij ondertekenen jaarlijks de Verklaring Studentenwelzijn, waarin ze afspraken maken over de sociale veiligheid, gezonde leefstijl, stress en bewustzijn. 

Binnen de Universiteit en Hogeschool Leiden zijn er allerlei mensen die jou kunnen helpen. Wij zetten ze voor jou op een rijtje. 

Universiteit Leiden 

De Universiteit Leiden heeft veel handvatten om aan jouw welzijn te werken tijdens je studententijd, georganiseerd door het team Student Wellbeing. Zo kun je (online) workshops volgen over onder andere faalangst, uitstelgedrag, verslavingen en stress. Het hele overzicht van aanbod vind je hier. 

De studieadviseur of studiecoördinator is het eerste aanspreekpunt als je ergens tegenaan loopt. Je kunt bij ze aankloppen voor zowel praktische als persoonlijke problemen. Als eerstejaars kun je ook terecht bij je mentor of tutor. 

Soms kunnen deze eerste aanspreekpunten je niet (voldoende) helpen met je probleem. Binnen de universiteit zijn er dan verschillende mensen en afdelingen die je wellicht verder kunnen helpen. Je studieadviseur, -coördinator, mentor of tutor weet waar je het best terecht kunt met jouw probleem. Zo zijn er studentpsychologen die je kortdurend kunnen begeleiden bij persoonlijke en studiegerelateerde problemen en de Leiden University Career Zone voor vragen over je studiekeuze of loopbaan. Ook zijn er afdelingen voor kwesties rondom onder andere LGBTQIA+, diversiteit en functiebeperkingen. De uitputtende lijst met hulpinstanties binnen de universiteit vind je hier: https://www.student.universiteitleiden.nl/vr/algemeen/studentenwelzijn/bij-wie-kan-ik-terecht 

Hogeschool Leiden 

Ook bij de Hogeschool Leiden zijn er altijd mensen waar je terecht kunt met problemen. Bij de meeste opleidingen krijg je vanaf je eerste jaar een mentor of coach die weet bij wie je aan kunt kloppen. Iemand bij wie je altijd terecht kunt, is de studentendecaan. Als er omstandigheden zijn waardoor je studievoortgang niet volgens plan verloopt, kan de studentendecaan je helpen. Denk aan persoonlijke omstandigheden, studeren met een functiebeperking, maar ook financiële zaken en als je wil wisselen van studie.  

Spookstudenten 

Natuurlijk kom je naar Leiden om te studeren, maar als dat niet zo lekker gaat, kun je altijd bij iemand terecht. Trek op tijd aan de bel als je vakken niet haalt of niet meer naar colleges gaat, dan kun je wellicht voorkomen dat je een spookstudent wordt. Spookstudenten doen naar de buitenwereld alsof ze ‘gewoon’ studeren, maar stiekem volgen ze geen colleges en maken ze geen tentamens. Niemand kiest er op een dag voor om spookstudent te worden en een schaduwleven te creëren voor huisgenoten, vrienden en ouders. Dat begint met een klein leugentje over een tentamen dat je niet hebt gehaald, maar eindigt soms in het jarenlang doen alsof je studeert. 

Om te voorkomen dat jij vastloopt in je studie, is het goed om te weten dat je terecht kunt bij je studieadviseur of bij de decaan. Zij kunnen je helpen om de draad weer op te pakken of ze kijken met jou of er een andere studie is die wellicht beter bij je past. Studentendecaan Romke Biagioni (Universiteit Leiden) zegt daarover: ,,In je studiekeuze moet je kijken naar wie je bent en wat bij je past. Je kan pas tot je recht komen als je iets doet dat bij je past. Ik denk dat veel mensen ten onrechte met een faalgevoel rondlopen, omdat ze van studie willen wisselen.”  

Trek dus op tijd aan de bel en weet dat je je niet hoeft te schamen als het niet goed gaat in je studie of op persoonlijk gebied. Binnen de Universiteit en de Hogeschool Leiden zijn er mensen die je kunnen helpen.