Universiteitsfaculteiten

Door: Jelin Schut

Het onderwijs aan de Universiteit Leiden is verdeeld in een aantal vakgebieden: faculteiten. Op elke faculteit worden meerdere opleidingen gegeven binnen dat vakgebied. De Universiteit Leiden kent zeven faculteiten, met elk een eigen locatie in de stad (en soms daarbuiten). Wij geven je een overzicht de faculteiten en we leggen je uit waar je ze kunt vinden. Let op: faculteiten zitten vaak verdeeld over meerdere gebouwen. De gebouwen die hieronder uitgelicht worden, zijn de gebouwen waar jij als student het vaakst zal komen om colleges te volgen of om te studeren. 

Archeologie 

In het Van Steenis is het graven geblazen, want aan de rand van het Leiden Bio Science Park huisvesten de toekomstige Indiana Jones’. Archeologie is de enige studierichting met een faculteit voor zichzelf. Als avonturier kun je opgravingen, zoals enorme kruiken, bewonderen aan de muren van deze faculteit. Eeuwenoude lichaamsresten, oude gereedschappen of zelfs digitale archeologie? Dat kun je allemaal onderzoeken in de laboratoria van het Van Steenis! 

De faculteit der Archeologie vind je aan de Einsteinweg 2 in Leiden, aan de onderste rand van het Leiden Bio Science Park. 

Geesteswetenschappen

Dat niet elke faculteit in één gebouw huisvest, bewijst de Faculteit der Geesteswetenschappen. Die bestaat uit maar liefst acht gebouwen. De bekendste thuishaven voor taal- en cultuurstudenten, filosofen en (kunst)historici in spé is het Lipsiusgebouw (ook wel: Lips). Op zo’n honderd meter afstand vind je de andere gebouwen. Highlights zijn het Arsenaal, met misschien wel de groenste studieruimte die je ooit zult zien, en het PJ Veth gebouw, met een trappenhuis waaraan het gebouw de bijnaam ‘Leiden Hogwarts’ te danken heeft.  

De Faculteit der Geesteswetenschappen vind je (binnen honderd meter van) Cleveringaplaats 1 in Leiden. Dat ligt hartje centrum, in een zijstraat van het Rapenburg en naast de Hortus botanicus. 

Geneeskunde/LUMC 

Waar kun je beter leren mensen opknappen dan in een ziekenhuis? Nergens natuurlijk! In het Leids Universitair Medisch Centrum leren studenten van de medische studierichtingen alle kneepjes van het vak. Snijzalen, laboratoria en collegezalen waar ziekenhuisbedden naar binnen kunnen: deze faculteit heeft het allemaal. Via een brug kunnen studenten van het ziekenhuis naar het academische gebouw lopen, waar ook de Walaeusbibliotheek is. Behalve het serieuze werk, is er ook een faculteitsbar in het LUMC: de Hepatho. Hier kun je na je colleges ontspannen met een drankje en af en toe wordt er ook een feestje gegeven. 

De Faculteit Geneeskunde/LUMC vind je aan de Albinusdreef 2 in Leiden. 

Governance and Global Affairs 

Op zo’n twaalf minuten treinen van Leiden vind je de Campus The Hague, de thuishaven van de Faculteit Governance and Global Affairs. De Campus Den Haag is in 1999 opgericht en is daarmee de nieuwste faculteit. Hier vinden de colleges van de studies op het gebied van bestuurskunde, politicologie en internationaal recht plaats. Wijnhaven, het grootste gebouw van de faculteit, is de studieplek van veel internationale studenten. De brede trappen verwelkomen je in een stukje Leiden in Den Haag. Colleges stampen en werkstukken schrijven doen de meeste studenten in de bibliotheek Wijnhaven of in studentencentrum Beehive, aan de overkant van Wijnhaven. 

De Faculteit Governance and Global Affairs vind je aan de Turfmarkt 99 in Den Haag.  

Rechtsgeleerdheid 

Aan het Steenschuur vind je het Kamerlingh Onnes Gebouw, beter bekend als het KOG. Dit is de broedplaats voor toekomstige rechters, juristen, notarissen en criminologen. Het geklik van hakken en puntschoenen klinkt hier dagelijks door de gangen. Is het niet onderweg naar een college in de houten Lorentzzaal, dan is het wel onderweg naar het JuCa (Juridisch Café) of de bibliotheek met meer dan driehonderd studieplekken. De uniekste zaal is de oefenrechtbank (moot-court), waar studenten een strafzaak nadoen en zo oefenen met pleiten in een rechtszaal.  

De faculteit der Rechtsgeleerdheid vind je aan het Steenschuur 25 in Leiden. Dat ligt in het verlengde van het Rapenburg, in het centrum van Leiden. 

Sociale Wetenschappen 

Op kruipafstand van Leiden Centraal vind je het Pieter de la Court gebouw: de faculteit der Sociale Wetenschappen (beter bekend als het FSW). Het is de thuishaven van psychologen, pedagogen, politicologen en antropologen in opleiding. Door het trappenhuis klim je naar de lichte werkgroepzalen of daal je af naar de kleurrijke collegezaal in de kelder. Zal er een psychologie achter de regenboogstoelen zitten? Studeren kan in de bibliotheek met groenbeklede stoelen en als je toe bent aan een pauze duik je de kantine in! 

De Faculteit der Sociale Wetenschappen vind je aan de Wassenaarseweg 52 in Leiden. Dat ligt in één rechte lijn van Leiden Centraal. 

Wiskunde en Natuurwetenschappen 

In het Gorlaeus, in het hart van het Leiden Bio Science Park, worden de wiskundigen, sterrenkundigen, scheikundigen en nog veel meer exacte wetenschappers van de toekomst opgeleid. Zij werken met de nieuwste technologische snufjes. Zo is er een robotlaboratorium en hebben ze microscopen die zó nauwkeurig meten, dat je lijkt alsof ze aan de steroïden zitten. Behalve vele laboratoria vind je hier ook de Schotel, met de grootste collegezaal van de universiteit, met plek voor wel 750 studenten. In het nieuwe deel van het Gorlaeus is het lichte Atrium de favoriete studieplek voor veel bètastudenten.  

De Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen vind je aan de Einsteinweg 55-57, in het hart van het Leiden Bio Science Park.